Ekonomické informace 22. 2. 2005

Pnutí ve vládní koalici zatím na naši měnu vliv nemá a podle agentury CzechInvest by ani případný pád vlády neměl snížit příliv přímých zahraničních investic do země. Pražská burza zaznamenala nový rekord. Podrobnosti naleznete níže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruna a euro

Koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna zatím na politickou krizi nijak výrazně nereaguje. Kurz se stále drží pod 30 korunami za euro. Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka to jen potvrzuje, že česká koruna je na události na politické scéně jen málo citlivá.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vejmělka: Kurz koruny

Podle agentury CzechInvest by ani případný pád vlády neměl snížit příliv přímých zahraničních investic do země. Analytici ale soudí, že kvůli nejasnostem kolem majetkových poměrů premiérovy rodiny může Česko spadnout na horší příčky v mezinárodních žebříčcích korupčního prostředí, což by mu v očích zahraničních investorů uškodilo.

Pražská burza se vytáhla na nový rekord. Hlavní index PX 50 zpevnil o více než procento na 1161 bodů. Postaral se o to hlavně Unipetrol, jehož akcie vylétly skoro o devět procent na cenu 152 koruny. Všechny společnosti petrochemického holdingu totiž loni vykázaly hrubý zisk. Růst akcií podpořily i spekulace o možném vstupu PKN Orlen na pražskou burzu. Polská společnost loni koupila v Unipetrolu státní podíl, transakci nyní schvaluje Evropská komise.

Do 22. dubna se mohou ministerstvu dopravy hlásit firmy, které chtějí vládě radit při výběru dodavatele systému elektronického mýtného. Kritériem pro výběr poradce bude ekonomická výhodnost nabídky. Na výběr poradce má navázat samotná soutěž na dodavatele systému.

Zkušenostem s čerpáním prostředků z evropských fondů je věnována konference, které se dnes a zítra v Praze zúčastní podnikatelé a zástupci státní. Podle vedoucí projektu Hany Boucníkové přitom nepůjde jen o diskusi nad konkrétními projekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Boucníková: Strukturální fondy

Inspektoři Evropské Unie se u nás nyní zaměří na zpracování a likvidaci živočišných odpadů. Během následujících dvou týdnů navštíví zpracovatelské závody i některé velkoobchody. Mluvčí veterinární zprávy Josef Duben k tomu dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Duben: Inspektoři EU

Vedení automobilky Škoda Auto navrhlo nárůst mezd pro letošní rok v rozmezí předpokládané inflace, tedy maximálně zhruba o 3,3 procenta. Odbory tento návrh odmítly. Zástupci firmy i odborů ale stále předpokládají, že se do konce března dohodnou.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme