Ekonomické informace 5. 8. 2004

Nová česká vláda by měla okamžitě odstartovat změny ve veřejných financích a v podnikatelském prostředí. Jinak prý Česko republika ztratí svoju dobrou pověst ve obchodním světě. Varuje před tím Evropsko-české fórum, které sdružuje obchodní komory pěti evropských zemí a reprezentuje asi 80 procent přímých zahraničních investic do české ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky 3

Bankovky 3 | Zdroj: AFP

Analytik fóra Martin Moravec k tomu dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Moravec: Evropsko-české fórum

Právě zlepšení podnikatelského prostředí je prioritou čerstvě jmenovaného vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna. Podle něj by se tak mohlo zvýšit tempo hospodářství. Naopak silná koruna a příliš vysoké úrokové sazby by mohly ekonomiku zbrzdit. Letos by Jahn za slušný výsledek považoval růst hrubého domácího produktu kolem čtyř procent, během pěti let by mohla být dynamika až šestiprocentní.

Kvůli vysokým cenám ropy, zřejmě zdraží na podzim i zemní plyn. Úpravu cen připouští jak výhradní dovozce plynu, společnost Transgas, tak Energetický regulační úřad, který vydává příslušné cenové rozhodnutí. Podle mluvčí úřadu Jarmily Lehnerové se zdražování ropy promíta i do cen těžkých a lehkých topných olejů, takže od 1. října nejspíš nějaká změna bude. Ta závisí ale na výsledcích analýz.

Ropný trh ovlivňuje také kursy akcií, a to i u firem, které se palivy vůbec nezabývají. Například index německé burzy se včera kvůli tomu propadl o výrazného půldruhého procenta, dodává náš tamní zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Německá burza

Pro let s Českými aeroliniemi se v prvním pololetí rozhodly téměř dva miliony pasažérů, což je nový rekord společnosti. Letecký dopravce tak přepravil o čtvrtinu víc lidí než vloni za první pololetí. ČSA se tak straly největšími aerolinkami mezi novými členskými zeměmi Evropské unie a jedenáctým národním dopravcem v rámci celého společenství.

Německý výrobce solárních systémů, společnost RWE Schott Solar, vybuduje v České republice nový závod na výrobu solárních modulů. Do výstavby a vybavení svého závodu ve Valašském Meziříčí investuje v první fázi přes 600 milionů korun s tím, že později chce firma investici ještě zvýšit. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové továrna zahájí výrobu přibližně za rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: RWE Schott Solar

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme