V penzijních fondech si už spoří 967 tisíc Čechů. Uložili do nich téměř 43 miliard

Počet účastníků doplňkového penzijního spoření, které nahradilo od roku 2013 penzijní připojištění, loni vzrostl o 27 procent na 967 000. Objem takto spořených peněz stoupl o 43 procent na 42,7 miliardy korun. Informovala o tom v úterý Asociace penzijních společností ČR. Zájem lidí o zajištění na stáří podporuje podle expertů dobrá ekonomická situace domácností.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eura

Eura | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V transformovaných fondech původního penzijního připojištění, do kterých již nelze vstupovat, zůstávalo na konci loňského roku 3,47 milionu účastníků. Celkový objem peněz v těchto fondech činil 404,35 miliardy korun.

Drtivá většina Čechů si nechává vyplácet penzijní spoření jednorázově. Ženy častěji než muži

Číst článek

V doplňkovém penzijním spoření v roce 2018 přibylo 58 700 účastníků s příspěvkem zaměstnavatele, což byl nárůst o 37 procent. Zaměstnavatel celkem přispíval 217 tisícům účastníků. Průměrný měsíční příspěvek zaměstnavatele za rok 2018 dosáhl 973 korun, byl tak o 88 korun vyšší než v roce 2017.

Účastnické fondy zejména v posledním čtvrtletí roku 2018 zasáhl pokles hodnoty aktiv na akciových i dluhopisových trzích, které mají klíčový vliv na zhodnocování jejich peněz. V průměru tak loni skončily konzervativní účastnické fondy se ztrátou 0,58 procenta, vyvážené fondy 3,78 procenta a dynamické 8,49 procenta.

Dlouhodobý celkový výnos těchto fondů za celou dobu jejich dosavadní existence však zůstává kladný. Konzervativní fondy v průměru od založení zhodnotily peníze o 2,49 procenta, vyvážené o 7,65 procenta a dynamické o 17,37 procenta.

200 000 nových smluv

Jejich podrobnější výsledky z hlediska zhodnocení za uplynulý rok budou zveřejněny až po valných hromadách penzijních společností. Podle asociace nelze očekávat zhodnocení převyšující inflaci, která činila 2,1 procenta. Příspěvek zaměstnavatele pobíralo v transformovaných fondech 814 630 lidí, tedy 23 procent z celkového počtu. Průměrný příspěvek zaměstnavatele činil 877 korun měsíčně.

Sněmovna znovu schválila novelu o změně důchodů. Přilepší si lidé s nízkými penzemi a senioři nad 85 let

Číst článek

„Uplynulý rok byl politicky klidný, nebyli jsme svědky žádných zásahů do sektoru penzijního spoření, což se pozitivně odráželo v důvěře lidí a kontinuálnímu nárůstu nových smluv, kterých evidujeme přes 200 000. V kontrastu ke stabilitě sektoru byly v roce 2018 turbulence na finančních trzích, které negativně ovlivnily zhodnocení účastnických fondů. V kombinaci se státním příspěvkem tak je ale penzijní spoření ale stále jde o nejdostupnější, nejbezpečnější a nejvýnosnější způsob, jak si připravovat finanční rezervu na stáří,“ komentoval čísla prezident asociace Aleš Poklop.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme