Byl to výborný chlap a trenér, vzpomínají legendy na Karla Guta

Velká obřadní síň krematoria v pražských Strašnicích byla dnes místem posledního rozloučení s Karlem Gutem, který zemřel před týdnem ve věku 86 let. Výrazným písmem se zapsal do historie československého a českého hokeje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na poslední rozloučení s Karlem Gutem dorazilo mnoho hokejových osobností, mezi nimi i Slavomír Lener

Na poslední rozloučení s Karlem Gutem dorazilo mnoho hokejových osobností, mezi nimi i Slavomír Lener | Zdroj: ČTK

Mezi smutečními hosty nemohly chybět desítky osobností z řad současných i bývalých špičkových hráčů. Mezi nimi i Milan Nový. Ten si vybavil především 70. léta, kdy byl Karel Gut trenérem reprezentačního týmu.

„Mám samé krásné zážitky. Byli jsme mistři světa, zúčastnili jsme se Kanadského poháru. Byl to skvělý trenér a myslím, že nás měl rád. Věřil nám jako hráčům a my se mu to snažili na ledě vracet,“ vzpomínal nejlepší střelec v historii reprezentace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejové legendy vzpomínají na Karla Guta

Při posledním rozloučení s Karlem Gutem byl i bývalý reprezentant a trenér Josef Augusta. „Vzpomínám na něj jako na dobrého trenéra. Dokázal dát dohromady mužstvo, které mělo úspěchy,“ oceňuje Augusta a pokračuje:

„Potom mě ustanovil do funkce trenéra národního mužstva po Ivanu Hlinkovi a spolu jsme udělali éru tří titulů mistrů světa. Byl to dobrý člověk a určitě na něj budou všichni v hokeji vzpomínat. Já budu mezi nimi,“ přiznává trenér trojnásobných mistrů světa.

František Černík zažil Karla Guta ve více rolích. „Vzpomínám na něj jako na trenéra, se kterým jsem získal titul mistra světa, i jako na člověka, protože jsme spolu spolupracovali ve výkonném výboru,“ vzpomíná mistr světa roku 1976.

„Museli jsme rozhodovat o důležitých věcech, ale nikdy jsme neměli problémy a byl to výborný chlap,“ dodává Černík.

Trenér, funkcionář i historik

Další velmi důležitou kapitolu celoživotní práce Karla Guta pro český hokej si připomněl hrdina olympijského turnaje v Naganu, Dominik Hašek:

„Pamatuju ho z pozdějšího období, kdy zakládal Síň slávy českého hokeje. V poslední době jsme spolu spolupracovali, protože nikdo nebyl takovým expertem. Karel Gut byl i historikem českého hokeje,“ připomíná Hašek ztrátu velké osobnosti.

Celoživotní zásluhy Karla Guta jako dlouholetého kapitána reprezentačního týmu, úspěšného trenéra a funkcionáře připomněl ve svém proslovu předseda hokejového svazu Tomáš Král.

Aleš Procházka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme