ODS chce odvolat Filipa z vedení sněmovny. Kvůli výroku o okupaci

ODS chce odvolat šéfa komunistů Vojtěcha Filipa z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny. Důvodem je jeho vyjádření k úmrtí jednoho z čelních představitelů předlistopadové KSČ Vasila Biľaka. Podporu pro Filipovo odvolání chce získat u ČSSD a lidovců, ty ji ale nejspíš nepodpoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014, Vojtěch Filip

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014, Vojtěch Filip | Foto: Filip Jandourek

Filip k Biľakově podílu na srpnové okupaci řekl, že dnes se společnost na zásah vojsk Varšavské smlouvy dívá různými pohledy.

„Zpochybnil to, že okupace roku 1968 je okupací. Jako by nám tím říkal, že velká část veřejnosti byla spokojená, že jsme byli okupovanou zemí a on mezi ně patří,“ vysvětlila bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Poslanecké sněmovně mluvila reportérka Jana Čermáková

Pro svůj návrh chce hledat podporu u sociálních demokratů a lidovců. Na program hlasování ho chce dostat buď zítra, nebo v úterý.

Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka to není výrok, za který by měl být Vojtěch Filip z vedení Sněmovny odvolán.

„My ctíme zásadu poměrného zastoupení ve vedení Sněmovny a ať už se to komu líbí nebo ne, KSČM dostala od voličů poměrně silný mandát a to místo ve vedení Sněmovny jí prostě náleží,“ řekl Sklenák.

KDU-ČSL sice mít ve vedení Sněmovny komunistu nechce, nikdo z lidoveckých poslanců pro zvolení Filipa do vedení dolní komory nehlasoval.

„Já si myslím, že pan Bilak byl zločinec, protože pozvat sem okupační vojska je zločin, je to vlastizrada,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

S výsledky schůzky šéfů koaličních stran seznámil novináře předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Podle něj se ale ODS nepodaří nechat Vojtěcha Filipa odvolat.

„Na druhou stranu domnívám se, že poměry ve Sněmovně stejně nedovolí, aby byl odvolán, to že byl zvolen více hlasy než jsem byl já, tak to o něčem svědčí,“ dodal Bělobrádek.

Vojtěch Filip zveřejnil vyjádření k úmrtí Vasila Biľaka na webových stránkách KSČM:

„Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy.“

V Bratislavě zemřel Vasil Biľak, vysoký funkcionář bývalé KSČ

Číst článek

Komunistické poslanec Václav Snopek nemá s výrokem svého stranického šéfa Filipa problém.

„Já s tím výrokem souhlasím, protože 40 let je 40 let, jsou to dvě lidské generace. Už by to mělo být v oblasti zkoumání historiků a ne stále živé politiky. To bychom se mohli také vrátit k Bílé hoře a vyvodit z toho důsledky," domnívá se Snopek.

Miroslav Grebeníček byl předsedou KSČM | Foto: Štěpán Kotrba

Podle něj ODS kvůli tomu, v jaké je teď ve Sněmovně situaci, bojuje „podpásově“.

„KSČM vyloučila pana Bilaka ze svých řad. Právě proto, že nová komunistická strana se mimo jiné i tímto chtěla oddělit od všech negativních věcí, které v minulosti byly,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Pokud tím pan Filip mínil, že je na to možné se na to dívat jako na pozitivní akt, pak je to urážka hlavně reformních komunistů, kteří byli po roce 1968 v podstatě likvidováni,“ řekl disident a vedoucí Katedry politologie a filosofie UJEP v Ústí nad Labem.

Není to poprvé, kdy hodnocení historických událostí z úst některého z komunistických poslanců pobouřila část sněmovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematickém vyjádření místopředsedy poslanecké sněmovny za KSČM Vojtěcha Filipa hovořili ve vysílání Radiožurnálu šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a politolog Daniel Kroupa

V březnu loňského roku při projednávání novely zákona, která měla mezi významné dny v kalendáři zařadit den upálení Jana Palacha, mluvil o jeho činu Miroslav Grebeníček.

„Ne, Jan Palach se nezapálil na protest proti Komunistické straně Československa. Jeho sympatie patřily především reformním komunistům, kteří měli podporu i ve všech strukturách svazu vysokoškolského studentstva,“ řekl tehdy Grebeníček

Jana Čermáková, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme