Tanker s ropou od libyjských povstalců zadrželo americké námořnictvo

Speciální komando amerického námořnictva obsadilo tanker s nelegálně vyváženou libyjskou ropou. Spojené státy požádala o zásah vláda v Tripolisu. Ropu v hodnotě skoro 600 milionů korun naplnili do tankeru Morning Glory povstalci, kteří kontrolují východ Libye.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libye, ropa, tanker

Libye, ropa, tanker | Zdroj: Reuters

Tanker, který se plaví pod vlajkou Severní Koreje, podle všeho patří saúdskoarabské firmě.

Oficiální libyjská vláda nedokázala vlastními silami zabránit odplutí tankeru. Toto fiasko vedlo až k odvolání premiéra Alího Zajdána.

Zásah Spojených států ovšem ukazuje, že vláda v Tripolisu má stále silnou mezinárodní podporu. Zmaření prodeje ropy navíc povstalcům značně komplikuje snahy o vytvoření vlastního státu.

„Separatisté, říkejme jim tak, by na to museli mít dostatečně silnou moc, a to i ekonomickou. Jednat i na mezinárodní scéně samostatně,“ vysvětluje Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity.

„V tuto chvíli došlo k proplutí prvního, pionýrského tankeru. A jak to dopadlo – byl obsazen Američany. Vývoj teprve dál uvidíme, ale separatisté to zkrátka ani v Libyi jednoduché nemají,“ dodává.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme