Zákon o vojenských újezdech prošel ve sněmovně do dalšího čtení

Sněmovna v úvodním kole podpořila předlohu o zrušení vojenského újezdu v Brdech a zmenšení dalších výcvikových prostorů. Teď se budou normou zabývat poslanci výborů pro obranu a životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský prostor

Vojenský prostor | Foto: Lukáš Milota

Předkladatel zákona, ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO našel podporu vedle poslanců ANO a KDU-ČSL i mezi členy opozičních klubů TOP 09 a Starostů, Úsvitu a ODS.

Výhrady naopak měli poslanci opoziční KSČM a koaliční ČSSD. Nepodařilo se jim ale prosadit vrácení normy vládě k přepracování.

„My jsme navrhovali, aby zrušení vojenského újezdu Brdy nebylo obsaženo v tomto zákoně, protože s tím zbytkem není absolutně žádný problém a téměř celá sněmovna by se asi na tom shodla,“ vysvětluje šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

„Bohužel, zůstalo to takto společně, tak uvidíme, jaký bude stav toho projednávání. Budeme se snažit v té lhůtě, kterou jsme si prodloužili, přesvědčit ostatní, aby ve třetím čtení ten zákon neprošel,“ dodává Sklenák.

Podle ministra Stropnického armáda už tak rozsáhlé vojenské újezdy nepotřebuje. Zatímco v roce 1993 měla 115 000 vojáků, nyní jich má jen 21 000. Vojenský újezd v Brdech by měl podle plánů ministerstva přejít do civilní správy k 1. lednu 2016. Vedení Středočeského kraje s tím, na rozdíl od Plzeňského, nesouhlasí.

Vojenský újezd Brdy na Příbramsku (Jince) | Foto: ČTK

Jana Čermáková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme