Porcelánový kalíšek na víno se vydražil za více než 700 milionů korun

Nejdražší kousek čínského porcelánu se dnes prodal na aukci v Hongkongu. Neznámý kupec zaplatil za kalíšek na víno neskutečných 281 milionů hongkongských dolarů, tedy v přepočtu asi 723 milionů korun. Odhaduje se, že nádobka pochází z 15. století a byla součástí porcelánového servisu na dvoře císaře z dynastie Ming.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzácný kalíšek na víno je ozdoben obrázkem kohouta a slepice

Vzácný kalíšek na víno je ozdoben obrázkem kohouta a slepice | Zdroj: Reuters

Kalíšek je široký jen asi 8 centimetrů. Na bílém podkladu je namalován červený kohout a slepice s kuřátky, což je alegorické zpodobnění císařské rodiny. Právě proto se mu přezdívá chicken cup, tedy slepičí pohárek.

Údajně jde o jeden z nejpropracovanějších kusů čínského porcelánu na světě, navíc s dokonalou kresbou. Dražitel z aukční síně Sotheby’s dnes upozornil, že nejde jen o kalíšek na víno, ale o předmět, který v sobě nese dlouhou historii Číny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dražbu unikátního kalíšku na víno se zajímala i asijská zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková

Zájemce o koupi jistě motivovalo i to, že nádobek se dochovalo jen 19. Všechny ostatní jsou pak v soukromých sbírkách nebo mimo prodej.

V Hongkongu v posledních letech padají rekordy při aukcích umění, vína i šperků. Město se stalo stejně jako Londýn a New York světovým aukčním centrem a v době, kdy roste čínská ekonomika, se čínští milionáři snaží investovat peníze právě do umění.

Nejoblíbenějšími artefakty jsou předměty z císařských sbírek, nejsou totiž jen dobrou investicí. Jejich pořízením se novodobí čínští boháči údajně srovnávají s někdejšími vládci Číny.

Kalíšek, který se prodal za 281 milionů hongkongských dolarů, pochází z 15. století a byl součástí porcelánového servisu na císařském dvoře | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme