Možné snížení DPH u některého zboží by nemělo ovlivnit příjmy státního rozpočtu

Koalice chce od příštího roku snížit u některých výrobků sazbu daně z přidané hodnoty. Recept na to, jak nahradit několikamiliardový výpadek ve státním rozpočtu, ale ministerstvo financí zatím nemá. Dopady totiž musí ještě důkladně propočítat. Přesné údaje by mohly být k dispozici během května. Je ale jasné, že případný nižší výběr daní by mohl vyrovnat ekonomický růst. S ním ministerstvo financí počítá, protože předpokládá růst investic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kalkulačka

kalkulačka | Foto: stock exchange

Oživení poptávky bere v úvahu při svých odhadech dopadů na státní rozpočet také analytik Home Credit Michal Kozub:

„Na první pohled se může zdát, že snížení daní přinese do státního rozpočtu méně peněz. To samozřejmě platí jen za předpokladu, že spotřebitelé budou spotřebovávat stejně. Pokud se ale sníží daňové zatížení a daňové sazby klesnou, znamená to, že ceny mohou pro spotřebitele mírně klesnout, a to samozřejmě podpoří jejich spotřebu. Ve výsledku tak vliv na státní rozpočet nemusí být zásadně negativní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných dopadech sazeb DPH na státní rozpočet mluvila Jitka Hanžlová

Výběr daně z přidané hodnoty závisí na tom, jak hodně nebo málo lidé nakupují. Na celkových daňových příjmech se DPH podílí zhruba polovinou.

Ale jen malou část z toho tvoří právě ty položky, kterých se má snížená sazba týkat. Upozorňuje hlavní ekonom J&T banky Petr Sklenář:

Koaliční strany se shodly na snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na 10 procent od začátku příštího roku. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka. Ministerstvo financí má návrh, který odpovídá koaliční smlouvě, zapracovat do návrhu státního rozpočtu na příští rok. Za dva týdny o něm má jednat koaliční rada.

„Vzhledem k tomu, že stát ročně plánuje na DPH vybrat řádově necelých 220 miliard, tak tato změna bude mít dopad v řádu několika spíše stovek milionů korun. A v celkovém rozměru státního rozpočtu by byl efekt nepatrný.“

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče odhaduje, že změna sazby DPH na 10 procent u vybraného zboží by mohla snížit daňové příjmy státního rozpočtu o tři, maximálně pět miliard korun:

„Opravdu ten výpadek bude poměrně malý, protože podíl těchto položek na spotřebitelském koši je malý. Ovšem, kdyby se pak realizoval plán ministerstva financí, který včera pronikl na veřejnost, že by se snížily v podstatě všechny sazby, tak tam by výpadek byl samozřejmě větší.“

I v tom případě by platilo, že výběr daní bude přímo souviset s ochotou lidí utrácet. Tu může ovlivnit i to, zda nepřijde na přetřes otázka zvyšování daní z příjmů. To by poptávku po zboží a výběr daně z přidané hodnoty opět oslabilo.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme