Speciální komise bude hledat způsob, jak zrušit druhý pilíř penzijní reformy

Dnes poprvé se schází nová expertní komise k reformě penzí. Hlavními úkoly týmu pod vedením profesora Martina Potůčka je připravit návrh, jak zrušit vizi důchodového systému Nečasovy vlády a najít shodu na spravedlivém systému penzí. V komisi zasednou zástupci parlamentních stran, ekonomové, sociologové nebo zástupci odborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Hlavní koaliční strany by se měly shodnout na tom, že zruší nově zavedený takzvaný druhý pilíř, do kterého si mohli lidé převádět malou část povinných odvodů na spoření u specializovaných fondů. Tuto možnost ale využilo jen velice málo lidí. Druhý pilíř by měl skončit v roce 2016.

„Nám ani nic jiného nezbývá, protože zákon říká, že všechny penzijní fondy musí získat během prvních dvou let svého působení minimálně 50 tisíc účastníků. Situace je taková, že tady působí několik penzijních fondů, které mají dohromady 85 tisíc účastníků,“ říká člen komise za sociální demokracii a šéf poslaneckého klubu Roman Sklenák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf expertní komise k reformě penzí Martin Potůček byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Komise bude muset vymyslet způsob, jak druhý pilíř zrušit, aniž by to poškodilo penzijní fondy a jejich klienty.

„Konečnou podobu toho návrh bych nechtěl a nebudu předjímat. Samozřejmě, už o tom uvažujeme, uvažujeme o tom nejenom my, ale i jiní. A je to skutečně v tuto chvíli prioritní úkol pro tu nově ustavovanou komisi,“ řekl její šéf Martin Potůček ve vysílání Radiožurnálu.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ptá, jak chce ale vláda místo toho zajistit dodržení jak principu solidarity, tak principu zásluhovosti:

„Druhý pilíř má zajistit dostatečnou zásluhovost pro ty, kteří více platili, aby měli vyšší důchod. Bude-li jeden jediný pilíř, tak to vše směřuje k rovné dávce a princip zásluhovosti se vytrácí. Zatím máme pocit, že žádný nápad nemají a budou prosazovat pouze rovnostářství.“

Takzvaný druhý pilíř důchodového připojištění spustila v rámci reforem Nečasova vláda. Je založený na principu, že si lidé mohou do soukromých penzijních fondů přesměrovat tři procenta z částky, kterou povinně odvádí na sociální pojištění. Ale musí k tomu ještě přidat další dvě procenta navíc.

Jedním ze způsobů by se mohla jevit motivace lidí k tomu, aby si sami více spořili v takzvaném třetím pilíři. Sociální demokraté se přiklání k možnosti změnit státní podporu a přimět zaměstnavatele víc přispívat svým pracovníkům.

Otázkou je, jak velký by měl státní příspěvek být, myslí si členka komise za hnutí ANO, poslankyně Radka Maxová:

„Stát bohatě přispívá státním příspěvkem lidem, kteří si šetří na vlastní důchod. Je otázka, jestli systém posílit, nebo vymyslet něco jiného.“

Kdy do penze?

Koaliční strany chtějí rozhodně změnit způsob určení věkové hranice pro odchod do penze. Zatím se každoročně posouvá o několik měsíců. Politikům vadí, že si lidé nemohou jednoduše spočítat, kdy do důchodu půjdou. Chtěli by věk přizpůsobit různým profesím.

„Co je naprosto zřejmé, že to nekonečné prodlužování věku odchodu do důchodu musí přestat. Většina dnešních dvacátníků si to neuvědomuje, ale pokud by to takhle platilo i v době, kdy jim bude 70, tak se dostanou do důchodu až v sedmdesáti. A to u některých profesí je nepředstavitelné,“ poznamenal Martin Potůček.

Lidovci chtějí především zvýhodnit rodiče, kteří vychovali děti, a to ženy i muže, zdůraznil místopředseda strany Jan Bartoška:

„Jestliže nebudeme mít dostatek dětí, tak se systém sám znefunkční. Podstatné je, aby se v České republice začalo rodit více dětí a český stát podpořil mladé rodiny, které budou děti chtít.“

První doporučení důchodové komise čeká vláda během léta. Podobné poradní orgány pracovaly velice intenzivně a dlouho už v minulosti. Politici se ale na změnách nedokázali obvykle shodnout v termínu, který si sami stanovili.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme