Připravovanou dohodu o volném obchodu mezi EU a USA by přivítalo i Česko

Česká republika podporuje uzavření rozsáhlé smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Po jednání v Bruselu to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Takzvané Transatlantické obchodní partnerství přitom často čelí kritice – nejen kvůli složitému vyjednávání, ale také kvůli obavám z možných změn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 12.2.2014 ,Jan Mládek

Poslanecká sněmovna 12.2.2014 ,Jan Mládek | Foto: Filip Jandourek

Nová dohoda by Česku přinesla například změnu dosud platné investiční dohody se Spojenými státy. Ta je podle ministra Mládka pro české podniky nevýhodná, protože stanovuje nerovné podmínky.

Podstatné by bylo také uvolnění obchodu. Například tento týden zavedly Spojené státy předběžná cla na dovoz některých druhů vysoce vyspělé oceli z České republiky, Německa a Japonska.

Vývoz této oceli z Česka do Spojených států přitom loni dosáhl hodnoty 182 milionů korun. Teď bude čelit clu ve výši téměř 11,5 procenta, což české dodavatele znevýhodní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Na nízké ceny si stěžovali američtí odboráři a oceláři a administrativa jim vyhověla. Takové postupy by mohla nová dohoda odstranit.

Připravované obchodní partnerství ovšem vyvolává i spoustu obav. Někteří kritici varují před možným ohrožením vysokých evropských standardů kvality a ochrany spotřebitele. Obavy mají také zemědělci a potravináři. Ti tvrdí, že Spojené státy nechtějí uznávat produkty podle místa původu.

Smlouva ale ještě zdaleka není dojednaná. Itálie ji dokonce navrhuje rozdělit na několik částí a ty, které vyvolávají nejméně sporů, schválit dopředu.

Evropská unie v každém případě zdůrazňuje, že o konečné podobě dohody budou samostatně rozhodovat také jednotlivé státy. Čas na diskuzi o jednotlivých bodech tedy ještě přijde.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme