Kontroverzní Štefan Harabin skončí jako šéf Nejvyššího soudu na Slovensku

Slovenský nejvyšší soud už nepovede kontroverzní Štefan Harabin. Exministr spravedlnosti, který podle nevládních organizací bránil reformám justice, neuspěl ve volbách nového předsedy soudu. Dostatek hlasů ale nezískala ani žádná z jeho soupeřek, a tak do čtyř měsíců budou nové volby. V nich už Harabin nesmí kandidovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počet odpůrců Štefana Harabina roste

Počet odpůrců Štefana Harabina roste | Foto: Vojtěch Berger

Štefan Harabin se podle kritiků stal zosobněním neduhů slovenské justice.

Vystupoval arogantně, a za jeho éry se nepohodlní soudci trestali přeřazením na jinou agendu nebo disciplinárním řízením.

Postupem času se proti šéfovi nejvyššího soudu obrátil i většinový názor slovenské veřejnosti. I premiér Robert Fico, považovaný dosud za Harabinova spojence, letos šéfovi nejvyššího soudu opětovnou kandidaturu nedoporučil.

Štefanu Harabinovi tak zbývá ve funkci poslední měsíc. Kromě něj se o zvolení do čela nejvyššího soudu nyní ucházela soudkyně Jana Bajánková, která je označována za blízkou spolupracovnici Harabina, a také další soudkyně nejvyššího soudu Zuzana Ďurišová. Tu zase nominovali Harabinovi kritici.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme