Kellner a Tykač údajně jednají o koupi CME, která vlastní televizi Nova

Televize Nova možná změní majitele. Dva čeští miliardáři - Petr Kellner a Pavel Tykač - chtějí podle deníku Mladá fronta Dnes koupit mediální společnost CME. Tedy vlastníka Novy. Cena by se mohla vyšplhat na více než 1,5 miliardy dolarů, tedy až 34 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo televize Nova

Logo televize Nova | Foto: Tisková zpráva televize Nova

Oba miliardáři se podle Mladé fronty Dnes k záležitosti oficiálně nevyjádřili. Obchod tak není vůbec jistý.

Podle deníku si ale chtějí Kellner s Tykačem prostřednictvím svých holdingů nechat jenom Televizi Nova. CME vedle ní vlastní ještě další televize v pěti zemích, a ty chtějí miliardáři rozprodat.

Případný nový vlastník by zaplatil reálně jen polovinu, protože celkové zadlužení CME je asi 870 milionů dolarů, jak píše Mladá fronta Dnes.

Za loňský rok společnost snížila čistou ztrátu o zhruba polovinu na 281 milionu dolarů. To je přes 5,5 miliardy korun. Pokud chce podle listu případný zájemce uspět, musí dát hlavnímu akcionáři CME, kterým je americká společnost Time Warner, nabídku na odkup celé skupiny.

Nováčci v médiích

Pokud by Kellner s Tykačem odkoupili podíly v mediálních společnostech, byli by v mediálním byznysu nováčky.

Televize Nova začala vysílat 4. února 1994. Byla první celoplošnou soukromou televizí ve východní Evropě. Mix dlouho nedostupných filmů, seriálů, dynamického zpravodajství i publicistiky jí zajistil raketový nárůst sledovanosti.

PPF Petra Kellnera je aktivní hlavně v pojišťovnictví, energetice a nově i v telekomunikacích. Před čtyřmi lety ale tato finanční skupina chtěla spustit regionální síť webů a novin. Od projektu firma nakonec upustila. Doménou Pavla Tykače je těžební průmysl, vlastní uhelnou společnost Czech Coal.

Pokud oba nakonec vstoupí na mediální trh, zařadí se po bok dalších českých miliardářů, kteří jsou v této oblasti delší dobu.

Zdeněk Bakala vlastní společnost Economia, která vydává například týdeník Ekonom. Ministr financí Andrej Babiš už dříve pod Agrofert přidal vydavatele Mafru, to znamená deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Do holdingu patří i Rádio Impuls. A do třetice Daniel Křetínský a skupina J&T má vydavatelství Ringier Axel Springer, který tiskne třeba deník Blesk.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme