Bez vulgarit na stadionech. A co když budou fanoušci sprostí před ním?

Fotbaloví fanoušci mají společného nepřítele a hráči si zase nechtěně zvykají na dlouhé a přerušované zápasy. Chování příznivců na stadionech bude určitě i velkým tématem dnešní dohrávky 27. ligového kola mezi Olomoucí a Ostravou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťanští fanoušci si v Teplicích dělali, co chtěli. Ne tak jejich oblíbenci

Sparťanští fanoušci si v Teplicích dělali, co chtěli. Ne tak jejich oblíbenci | Zdroj: ČTK

Už dlouho fotbalové fanoušky v Česku nespojovala jedna věc tak silně jako současné protesty proti šéfovi fotbalové asociace. Příznivci vyhánějí svazového předsedu Miroslava Peltu, a když k tomu přidávají i vulgarity, rozhodčí zápasy přerušují.

Světlice či dýmovnice na trávníku ani rasové pokřiky často nevidí a neslyší, ale sprosté skandování davu, to je to, kvůli čemu teď většinou posílají hráče do kabin.

„Tím se nepomůže ničemu. Lidi to ještě více rozdivočí a potom se ještě více píše o tom, proč se přerušovalo utkání,“ diví se zdejšímu přerušování zápasů Zdeněk Ščasný, kouč fotbalových Teplic, který dlouhá léta působil v Řecku plném mnohem temperamentnějších fanoušků, než jsou ti zdejší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad počínáním fanoušků a situací na fotbalových stadionech se zamýšlí Jaroslav Plašil

A z úžasu nevycházel ani nizozemský kouč Alex Pastoor, který přišel před pár měsíci do Slavie. „V Nizozemsku jsem nikdy nezažil to co tady. Že by fanoušci v celé zemi skandovali to samé a že by fanoušci různých týmů takto spolupracovali,“ říkal.

Alex Pastoor v této souvislosti navíc zmínil jednu důležitou otázku, a sice co se bude dít, když budou fanoušci klubů sprostě křičet před stadionem a bude to slyšet až na hrací plochu. Přeruší v tomto případě rozhodčí zápas?

Právě to může být nanejvýš aktuální při dnešní dohrávce olomoucké Sigmy a ostravského Baníku kvůli nedávno ohlášenému bojkotu skalních fanoušků obou klubů.

Fanouškům, kteří se z největší části podílejí na atmosféře na stadionech, vadí podmínky dlouhodobě. To, co kritizují, by vydalo na dlouhý seznam.

V současné době se ale omezují na jeden bod a urážejí či vyhánějí z funkce svazového šéfa s kontroverzní funkcionářskou minulostí Miroslava Peltu, který je podle nich za současný stav odpovědný. Bez ohledu na následky.

Fanoušci Slovácka před zápasem s Olomoucí vyvěsili transparent parodující logo FAČR | Foto: ČTK

Právě v tom teď nejsou příznivci jednotlivých klubů jednotní. Podle informací Radiožurnálu jsou skupiny, kterým jde "o princip" a na případné sportovní potíže klubu neberou ohled.

Třeba chachaři.cz svůj avizovaný bojkot vysvětlují takto: „PROČ NEPODPOŘÍME HRÁČE? Taky je nám líto, že nepodpoříme naše hráče v tak důležitém utkání. V této chvíli jde však o více než o 3 body. Pod záminkou boje s chuligány se trestají VŠICHNI FANOUŠCI BEZ VÝJIMKY!!!“

Protesty fanoušků nabraly tento víkend na síle. Jak v Edenu na Slavii, tak v Teplicích, kde hráli sparťané, rozhodčí dvakrát přerušili zápas a mohli v případě dalšího prohřešku utkání ukončit. Zatím k tomu nikdo z nich neměl odvahu, a tak si zatím fotbalisté zvykají na různé režimy a délky zápasů.

„Fotbal se nehraje na poločasy, ale spíše na třetiny. Na fotbal tohle asi nepatří. Ať třeba řvou ‚Pelta ven‘, ale vulgarity na fotbal nepatří,“ říká kapitán fotbalové Slavie Karel Piták.

Situace se nelíbí klubům a pochopitelně i svazovému šéfovi Miroslavu Peltovi, který před časem apeloval na rozhodčí, aby byli v případě urážek spojených s jeho jménem velkorysí.

Jaroslav Plašil, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme