Kontroly kvůli rakovině prsu hodně žen zanedbává. I na to upozorňuje pražský pochod

Na Staroměstské náměstí v Praze budou během dnešního dopoledne proudit davy lidí v růžových tričkách. Na 14. ročník Avon pochodu proti rakovině prsu se chystá i osmatřicetiletá Martina Mladá, jedna z mnoha žen, která se léčí s touto nemocí. Pochod startuje v pravé poledne, půjde se centrem hlavního města do Žlutých lázní. Výtěžek z prodeje růžových triček putuje Alianci žen s rakovinou prsu a na screeningový výzkum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci Avon pochodu v Klatovech

Účastníci Avon pochodu v Klatovech | Foto: Monika Červená

Ženy do 40 let na bulku v prsu nejčastěji přijdou samy při samovyšetření, nebo si jí – tak, jako tomu bylo v případě Martiny – všimne partner.

„Upozornil mě, jestli si uvědomuji, že na prsu něco mám. A já jsem to odkývala, že vím, ale neřešila jsem to,“ říká Martina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rakovině prsu a o to, jak české ženy přistupují ke kontrolám, se zajímala redaktorka Andrea Skalická

Martina pracuje v České poště, která právě v té době pořádala pro své zaměstnankyně preventivní akci proti rakovině prsu. Osvěta v práci se vyplatila – v té době ovšem už od upozornění od přítele uplynuly dva měsíce. „Byla to opravdu velká boule, které jsem se hodně vylekala,“ popisuje Martina.

Následné vyšetření prokázalo zhoubný nádor. „Všichni mi říkali, že to bude dobré, já jsem si to samozřejmě říkala taky, ale nevěřila jsem tomu,“ líčí Martina.

Doktor Petr Váša, odborný garant mamografického screeningu společnosti Euroclinikum, upozorňuje na to, že rakovině se dá účinně předcházet pouze prevencí.

„Nevíme, proč rakovina prsu vzniká. V současné době může postihnout ženy v souvislosti s tou dobou, stresem, s tou uspěchaností a vůbec se životním stylem,“ říká Váša.

Málo žen chodí na screening

Po sérii chemoterapií podstoupila Martina operaci a čeká na další výsledky. Dnes ví, že kdyby na vyšetření zašla dříve, mohla být léčba mnohem jednodušší.

„Já jsem si mohla všechno tohle odpustit, opravdu, jestli nad tímto váhají, tak ať přestanou,“ vzkazuje ostatním ženám.

Na ultrazvuk prsou by ženy měly začít chodit nejpozději ve třiceti letech. Od 45 let hradí všem ženám vyšetření na mamografu jednou za dva roky zdravotní pojišťovny. V roce 2012 bylo v mamárním screeningu vyšetřeno 56 procent žen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byla předsedkyně Asociace mamodiagnostiků České republiky a ředitelka mamacentra Háje Miroslava Skovajsová

Od ledna letošního roku rozesílají pojišťovny ženám, které patří do screeningového programu, adresné pozvánky.

Podle předsedkyně Asociace mamodiagnostiků ČR a ředitelky mamocentra Háje Miroslavy Skovajsové to na vyšetření přilákalo o několik tisíc více žen.

„V mém centru, kde pracuji, na Hájích, jsme od začátku roku zaznamenali návštěvnost asi 700 žen, které přišly díky pozvánce,“ uvádí.

„K tomu, aby ten screening byl ještě účinnější, bychom potřebovali účast ve screeningu zhruba 70 a více procent. Významným ukazatelem pro účinnost screeningu je snižování úmrtnosti – ta od roku 2002 klesla zhruba o osm procent,“ podotýká Váša.

Každý rok se diagnózu rakoviny prsu dozví až 7 tisíc Češek, dva tisíce žen v ČR ročně nemoci podlehnou. V republice ale žije také více než 50 tisíc těch, které se už uzdravily.

Andrea Skalická, Simona Bartošová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme