V Praze byly uděleny Ceny Ď. O jedné z nich rozhodli posluchači Českého rozhlasu

Ceny Ď mají své vítěze. V Národním divadle se rozdalo celkem 17 ocenění mecenášům, kteří pomáhají v nejrůznějších oblastech - ať už přímo v nadacích, nebo jen tak pro dobrý pocit. Křišťálový válec uděloval i Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Sálová zastupující Nadační fond Lasvit (Liberecký kraj)

Lenka Sálová zastupující Nadační fond Lasvit (Liberecký kraj) | Foto: Jitka Langerová

„Pro nás to znamená hlavně, protože kvůli cenám to člověk samozřejmě nedělá. Spíš to potěší a dodá to energii,“ popisuje skromně Lenka Sálová, která přebírala jednu z Cen Ď za Nadační fond Lasvit.

Právě tuto organizaci vybrali posluchači Dvojky Českého rozhlasu. Celkově poslali víc než 10 tisíc hlasů a z toho skoro polovina patřila právě Lasvitu, který pomáhá třeba rodinám s postiženými dětmi nebo lidem v nouzi. Zaměřuje se na Liberecký kraj.

Přehrát

00:00 / 00:00

O udílení Cen Ď informovala redaktorka Veronika Hlaváčová

„V poslední době jsme pomáhali hlavně sociálně slabým rodinám. Pomohli jsme třeba s vybavením bytů, se zaplacením nájemného, díky kterému rodiny nebyly vystěhovány, mohly jim zůstat děti a podobně,“ říká Sálová.

Cenu si odnesl i Pavel Klempíř z havlíčkobrodské společnosti vozíčkářů Tango. Organizuje projekt Darujte hračku, díky kterému dostaly také loni na Vánoce dárky děti z dětských domovů, a to od posluchačů Českého rozhlasu.

„Celkově je to naše třetí cena. Z každé z nich jsme úplně překvapeni a hlavně ji vnímáme tak, že bylo nejlepší ji rozbít na tisíce kousíčků a každý z nich věnovat jednomu posluchači Českého rozhlasu. Protože ti nám pomohli, abychom mohli Daruj hračku zorganizovat,“ tvrdí Klempíř.

Pomoc má smysl

Jednu ze 17 křišťálových cen – konkrétně celorepublikovou – dostal také Jiří Šindelář z Karlovarského kraje. Bez nároku na honorář obnovuje zhruba 10hektarovou bečovskou botanickou zahradu.

„Byla to jedna z největších sbírkových zahrad, na kterou se v roce 1945 úplně zapomnělo. Do roku 2005 v podstatě zmizela ze světa. Když jsme začínali s její obnovou, nikdo nevěřil, že se tam bude konat byť jediná akce. A je rok 2014 a díky práci na této zahradě jsme získali Cenu Ď. Hrozně si toho vážíme, znamená to, že naše konání má nějaký smysl,“ hodnotí.

Smysl v pomoci vidí i další ocenění. Třeba klub Za starou Prahu, centrum denních služeb Lada v Pacově nebo Ministerstvo obrany. Podle pořadatele Cen Ď Richarda Langera by si dík zasloužila celá řada dalších organizací nebo jednotlivců.

kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme