Policie v případu stíhání poslankyně Kailové pochybila, přiznal policejní prezident

Policejní prezident Tomáš Tuhý se omluvil poslancům za postup kriminalistů v případu Zuzany Kailové z ČSSD. V případu poslankyně podle něj policie nepostupovala zcela zdvořile a standardně. Šéf sboru to napsal předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi z ČSSD v omluvném dopise. Hamáček se totiž o stíhání Kailové dozvěděl až z médií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Kailová ČSSD

Zuzana Kailová ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Zuzana Kailová si na postup policie stěžovala před úterním hlasováním o vydání trestnímu stíhání. Hamáček se proto obrátil přímo na policejního prezidenta.

„Já jsem prosil o stanovisko, zda je standardní, že se předseda Poslanecké sněmovny dozví jméno stíhaného poslance z médií,“ uvedl.

Tomáš Tuhý výtku k postupu policie uznal a v dopise se za ně Hamáčkovi omluvil.

„Informace o trestním stíhání se se pan předseda Poslanecké sněmovny dozvěděl od sdělovacích prostředků dřív než od policie, což nepovažujeme za vhodné," vysvětlila mluvčí Jana Macalíková.

Zveřejnění jmen trestně stíhaných, které poslancům také vadilo, ale policejní prezident obhajuje. Nad ochranou soukromí podle něj tentokrát převážil veřejný zájem.

Policie Kailovou podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. V případu už obvinila primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD). Sněmovna ale Kailovou k trestnímu stíhání nevydala.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme