Soud obvinil sestru španělského krále Cristinu z praní špinavých peněz

Španělský soud obvinil infantku Cristinu z praní špinavých peněz. Vyšetřovatelé jí přisuzují spoluzodpovědnost za údajné daňové podvody jejího manžela Iňakiho Urdangarina. Sestra krále Felipeho VI. i její muž všechna obvinění popírají. Španělské princezně hrozí až 11 let vězení. Žádný z členů královské rodiny se od obnovení monarchie v roce 1975 nikdy do takové situace nedostal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělská princezna Cristina obviněná z praní špinavých peněz a daňových úniků

Španělská princezna Cristina obviněná z praní špinavých peněz a daňových úniků | Zdroj: Reuters

Španělská infantka Cristina vlastnila s manželem firmu Aizoon, o které vyšetřovatelé trvdí, že byla pouze fiktivní a sloužila k vytunelování nadace vedené právě chotěm princezny. Sestra krále Felipeho VI. tvrdí, že o machinacích svého manžela nic nevěděla, protože mu plně důvěřuje.

Podle advokáta princezny Cristiny Jesúse Maríi Silvy se jeho klientka žádných finančních operací nezúčastnila, do ničeho nezasahovala a o ničem nerozhodovala, a to ani formálně. Soudce José Castro ale tvrdí, že má konkrétní důkazy o tom, že španělská infantka páchala trestnou činnost.

Španělská královská rodina
- od 18. června 2014: král Felipe VI., jeho manželka Letizia Ortiz,
- jejich dcery Leonor a Sofia,
- bývalý král Juan Carlos, který rezignoval, a jeho manželka doňa Sofia,
- sestry současného krále: infantka Elena, infantka Cristina.

Vyšetřování infantky Cristiny souvisí s aférou jejího manžela Iňakiho Urdangarína, bývalého reprezentanta v házené, který soutěžil i na olympijských hrách.

Je podezřelý ze zpronevěry více než šesti milionů eur, tedy asi 165 milionů korun z dobročinné nadace, kterou vedl. Ta za peníze z veřejných rozpočtů pořádala sportovní konferece.

Soudce Castro už loni v dubnu oznámil, že zahájí vyšetřování infantky. Kvůli nedostatečnému odůvodnění ho ale soud v Palmě de Mallorca o několik týdnů později zastavil.

Popularita královské rodiny klesá

Už tak dost nepopulární španělská královská rodina tak teď dostala další ránu. 76letý bývalý král Juan Carlos přitom po dlouhé roky patřil k nejrespektovanějším osobnostem ve Španělsku.

Kromě této aféry jeho pověst vážně poškodilo i odhalení, že se v roce 2012 účastnil nákladného lovu slonů v Africe, zatímco jeho země bojovala s ekonomickou krizí a vysokou nezaměstnaností.

„Všichni platíme za naše chyby, u nich to ale neplatí. A to mi na tom vadí nejvíc. Pro ně vždycky funguje nějaká beztrestnost, zatímco běžní lidé se trestají i za menší přečiny. A proto o tom už raději nechci nic slyšet, nezajímá mě to,“ říká třeba jedna z obyvatelek Madridu.

Pověst královské rodiny by podle médií mohla zlepšit nedávna rezignace krále Juana Carlose a nástup jeho syna Felipeho VI. na trůn 19. června. Cristina se kvůli aféře už delší dobu oficialit nezúčastňuje, vynechala proto i korunovaci svého bratra.

Nový španělský král Felipe VI. a královna Letizia | Foto: ČTK/AP, Emilio Morenatti

Pavel Novák, Pavlína Nečásková, Petra Novotná, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme