Evropská komise zažalovala Česko kvůli pravidlům pro puncování šperků

Česká republika porušuje podle Evropské komise právo o volném trhu. Rozhodla se proto podat žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie, nejvyššímu soudu v osmadvacítce. Pokud by dal Komisi za pravdu, může Česku udělit vysokou pokutu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diamantové  šperky domu Leviev jsou známé vysokou  kvalitou

Diamantové šperky domu Leviev jsou známé vysokou kvalitou | Foto: Leviev

Česko na svém území odmítá povolit prodej nizozemských šperků. Neuznává totiž puncovní značky používané nizozemským puncovním úřadem.

Úřady tvrdí, že nizozemské značky neumožňují odlišit šperky ze zemí Evropské unie od šperků ze třetích zemí, například z Číny. Měly by mít proto doplňkový český punc.

Podle Evropské komise tím ale Česko porušuje pravidla volného evropského trhu a už loni požádala Prahu o změnu právních předpisů.

Certifikáty a podobná označení, které vydá jeden stát, musejí podle komise uznávat i ostatní země. Český Puncovní úřad ale dnes uvedl, že dál trvá na svém stanovisku.

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme