Nový skatepark v Ostrově už si našli první jezdci. Hostil už i závody

Nedávno otevřený Skatepark v Ostrově na Karlovarsku nachází své trvalé a zdatné uživatele. Prohnali se po něm i první závodníci. Plnohodnotné tréninkové zázemí vyžadovala mládež nejenom z Karlovarského regionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do místního skateparku se sjíždějí děti z celého okolí

Do místního skateparku se sjíždějí děti z celého okolí | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Můžou se tu provozovat jak skaty, BMX, velká horská kola, in-liny, koloběžky. Je to hodně multifunkční,“ pochvaloval si areál biker Filip Stark.

„Vzhledem ke Karlovarskému kraji, tohle je jedinečný park, máme tu třeba foam pit. Je to molitanové doskočiště na trénování triků, takže pro začínající jezdce je ideální,“ dodal.

Čtrnáct překážek sem jezdí zdolávat i Honza Veverka z Chomutova. „Každý park je jiný. Tenhle je dobrý v tom, že je opravdu dělaný na kola. Jsou tady větší překážky než jinde, není to tolik na skejty,“ hodnotí.

V ostrovském skateparku stačil Filip Stark už uspořádat i kombinované závody. „Přijelo nám 40 riderů, z toho 14 skejťáků, zbytek bikeři. Bylo to úžasné, bylo na co koukat. Přijeli nám i dva profíci. Nad očekávání se mi splnil sen, že se to takhle nějak povede,“ popsal akci.

Přehrát

00:00 / 00:00

V novém skateparku v Ostrově byla mezi místními ridery Pavla Sofilkaničová

Příští rok plánuje závody rozdělit na dvě části v červenci a srpnu. Jezdci na kolech a na skejtech budou soutěžit zvlášť.

Než skatepark v Ostrově na Karlovarsku otevřeli, jezdili místní bikeři do Karlových Varů, Chomutova nebo Františkových lázní. Zde totiž měli jen jednu malou překážku na parkovišti u koupaliště. Občas ještě stále vyrazí do větších parků v Praze nebo Plzni.

Důležitým vybavením jezdců jsou i chrániče. Každý je ale podle Pavla Akaie nosí tak, jak mu to vyhovuje. „To záleží člověk od člověka. Pro každého je důležité něco jiného. Mně třeba vyhovují na kolena a helma. Bez těch nedám ani ránu,“ vysvětluje.

„Jsou namáhané hodně kotníky, zápěstí, padá se takřka pořád,“ vysvětlil Honza Veverka. Odřeniny jsou ale stejně téměř každodenní záležitostí a občas se jezdci nevyhnou ani zlomeninám.

Přípravy parku trvaly dva roky. Náklady ve výši skoro čtyř milionů korun zaplatily evropské dotace.

O areál pečují samotní návštěvníci. Strážníci akorát přijedou areál ráno otevřít a večer zase zavřít. Za svůj krátký provoz se mu ale nevyhnuli vandalové, kteří se sem už několikrát v noci vloupali. Útočiště tady nacházejí v molitanovém doskočišti, kde často nocují a navíc kouří. Zatím se ale nic nestalo.

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme