Nikdo medaili nevrátí, budeme se soudit, říká šéfka ruských lyžařů

Nikdo z ruských lyžařů diskvalifikovaných z olympijských her v Soči kvůli porušení antidopingových pravidel medaili nevrátí. Na tiskové konferenci to dnes prohlásila předsedkyně ruské lyžařské federace Jelena Vjalbeová, podle které budou Rusové o medaile u soudů bojovat třeba deset let.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maxim Vylegžanin, jeden z potrestaných ruských dopingových hříšníků

Maxim Vylegžanin, jeden z potrestaných ruských dopingových hříšníků | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

„Pro mě je to absurdní situace, když se mají vracet medaile z nějakého takového důvodu. Nikdo z našeho týmu medaili nevrátí. Budeme se soudit, dokud ten proces nevyhrajeme. Klidně deset let, když to bude třeba," uvedla Vjalbeová. „Je absurdní trestat sportovce za něco, co neudělali,“ řekla bývalá úspěšná běžkyně na lyžích.

Organizovaný doping v Rusku řídil ministr sportu Mutko. Korunní svědek Rodčenkov to popsal ve svém deníku

Číst článek

Kvůli účasti ve státem řízeném dopingovém systému bylo z her v Soči diskvalifikováno šest ruských běžců na lyžích. Medaile mají vrátit vítěz Alexandr Legkov a Maxim Vylegžanin, kteří obsadili první a druhé místo v závodu na 50 km a skončili druzí ve štafetě. O stříbro tak přijdou také její zbylí členové Alexandr Bessměrtnych a Dmitrij Japarov.

Medaili nehodlá vrátit ani bývalá biatlonistka Jana Romanovová, která po diskvalifikaci štafety ztratí stříbro. V úterý prohlásila, že ji raději vyhodí, než by ji poslala Mezinárodnímu olympijskému výboru.

Diskvalifikována byla s Olgou Zajcevovou, Jekatěrinou Šumilovovou a Olgou Viluchinovou. Dopingový prohřešek mají mít na svědomí právě Romanovová a Viluchinová. Po vyškrtnutí Rusek z výsledků připadnou bronzové medaile českým reprezentantkám, které byly čtvrté.

Pomoc o vlastníka Brooklyn Nets

Ruskám slíbil pomoc bývalý šéf národní biatlonové unie Michail Prochororov, miliardář, který vlastní například klub basketbalové NBA Brooklyn Nets. „Jestli se rozhodnou bojovat o očištění svého jména, jsem připraven poskytnout jim jakoukoli právní a finanční podporu,“ řekl Prochororov agentuře TASS.

„Máme v tomto ohledu dobré zkušenosti. Jsem připraven pozvat ty nejlepší právníky, aby hájili zájmy našich biatlonistů v kterékoli zemi. Jeden ze sporů by měl být určitě veden v USA, kde by mohl být vyslechnut (Grigorij) Rodčenkov,“ jmenoval bývalého ředitele moskevské antidopingové agentury, který je korunním svědkem v ruské dopingové kauze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme