OBRAZEM: Českobudějovická perníkářka peče i na Velikonoce. Umí vyrobit také kraslice s překvapením
Kraslice můžou být i z perníku. Blanka Novotná z Českých Budějovic jich každoročně vyrobí stovky. Do některých se dají dokonce schovat dárky pro koledníky. Ti ale nepohrdnou ani různými perníčky ve tvaru zvířat.
„Používám starý recept, který jsem dostala od maminky. Kromě medu je tam hladká mouka, tuk, cukr, voda, soda, perníkové koření, to nesmí chybět,“ vyjmenovává pro Radiožurnál českobudějovická perníkářka Blanka Novotná.
„Ingredience zamíchám a nechám odležet, ale dřina teprve začne, protože těsto je velmi houževnaté a promačkávám ho třeba celý týden,“ přibližuje postup.
Blanku Novotnou zastihla při pečení velikonočních perníčků Jitka Cibulová Vokatá
Perníčky peče a zdobí už 25 let. Za tu dobu nashromáždila mnoho formiček. „Počítám, že už jich mám asi 800 až 900, z toho na Velikonoce přibližně padesát. Děti mají rády zvířátka, motýlky, ptáčky, kytičky a tak dále, mám i dinosaury,“ ukazuje.
Zvláštností jsou 3D vajíčka. „Na ty se používá speciální forma, která je samozřejmě vypouklá. Dovnitř pak můžete strčit nějaký drobný dárek, bonbonky nebo další malý perníček, třeba nazdobené kuřátko.“
Perníková vejce samozřejmě mohou vypadat jako kraslice. „Používám občas i krajkové vzory, ale ty jsou hodně náročné a komplikované, člověk musí počítat řádky,“ dodává Novotná s tím, že pokud koledníci perníčky hned nesní, můžou zdobit domácnost i roky.