Italové objevují české speciality. Na EXPO je zájem hlavně o utopence
Italové si oblíbili české utopence. O špekáčky v octovém nálevu je v restauraci v českém pavilonu na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně obrovský zájem. Hosté si ale pochutnávají také na zavináčích a dalších specialitách české kuchyně, které jim připravují šéfkuchaři významných hotelů a restaurací.
Filippa z Turína si chtěla návštěvou české restaurace oživit vzpomínky na Prahu.
Z nabídky ji zaujal špekáček položený na listu salátu, obložený cibulkou a papričkou. Nakonec ocenila nakyslou chuť i to, že ji pokrm příjemně osvěžil.
Italové si oblíbili české utopence. O špekáčky v octovém nálevu je v českém pavilonu na světové výstavě EXPO 2015 obrovský zájem
Také Stefano z Milána viděl utopence poprvé v životě. Připomněly mu prý německé buřty a příjemně ho překvapila mnohost chutí.
Nevídaný zájem o utopence potvrzuje i šéf české restaurace na EXPO Bohumil Bochňák: „Za jeden den jsme prodali množství, které jsme měli připraveno zhruba na pět nebo šest dní."
V italské kuchyni prý nikomu nic nepřipomínají. "To je na utopencích geniální. Je to skutečně pravá česká specialita,“ tvrdí Bochňák.
„Italové, kteří byli v České republice, pravděpodobně jdou za zcela konkrétními pokrmy. Ale je mnoho Italů, kteří neznají českou kuchyni, takže ti si pak vybírají podle doporučení našich šéfkuchařů,“ dodává šéf restaurace.
V nabídce jsou také bramboráky, vepřo knedlo zelo, smažený sýr, svíčková nebo zvěřina. Chybět nemůže ani české pivo – Italové většinou upřednostňují půllitr místo třetinky.
„Zaujala, a to jsme předpokládali, zvěřinová nabídka. Třeba řízek z bažanta je velmi obdivovaný, protože bažant se v Itálii vyskytuje málo. Zajíc, jelení steaky – z těchto jídel jsou Italové velice překvapeni,“ upozorňuje Bochňák.