vinohradnictví

| ČRo |Ekonomika

Letošní ročník bude dobrý, říká prezident Svazu vinařů Nyitray

Vinaři začali sklízet letošní úrodu hroznů. Na poslední chvíli ji po dlouhých vedrech zachránil déšť. Oproti předchozím rokům v bobulích rychleji ubývá kyselin a zároveň méně roste obsah cukru. Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray odhaduje letošní ročník jako dobrý. Zároveň varuje před pokoutným prodejem burčáku.

|Alžběta Havlová, Jan Piroch |nepoužívat - Věda

Francouzi se snaží vypěstovat víno s nižším obsahem alkoholu

Francouzští vědci se už několik let zabývají úkolem vyrobit víno, které si zachovává aroma, ale obsahuje méně alkoholu a navrhují techniky, které by upravily pravidelný nárůst podílu alkoholu. Ten se projevuje už zhruba 30 let a částečně je důsledkem klimatických změn. Například v 80. letech minulého století víno obsahovalo v průměru 10 až 11 procent alkoholu, dnes je to 13 až 14, v nejteplejších vinařských oblastech, třeba na jihu Francie, až 15 procent.

|Jan Piroch, Dalibor Zíta |Zprávy z domova

Většina českých vín je maximálně ekologická

Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně pomáhá českým a moravským vinařům aplikovat vědecké postupy a poznatky do praxe. Nejnovější poznatky vědy a výzkumu v oblasti pěstitelství a zpracování vína prezentuje na konferenci ‚Odraz vědy a výzkumu ve vinohradnické a vinařské praxi,‘ kterou pro vinaře a vinohradníky pořádá v Lednici.

|Marika Táborská, Vít Pohanka |Ekonomika

Doslazovat víno bude možné i nadále

Moravští a čeští vinaři mohou dál doslazovat víno řepným cukrem. To je jeden z hlavních výsledků maratónu jednání o reformě trhu s vínem. Schůzka ministrů zemědělství členských zemí odpoledne skončila v Bruselu.

|Michal Paulus |Ekonomika

Vinaři v EU se připravují na reformy

Pěstování vína projde změnami. Do konce roku by totiž měla Rada ministrů zemědělství členských států Evropské unie schválit návrh reformy sektoru vína. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče se takzvaný systém národních obálek schválí, ale otázkou je, v jaké podobě.