Francouzi se snaží vypěstovat víno s nižším obsahem alkoholu

Francouzští vědci se už několik let zabývají úkolem vyrobit víno, které si zachovává aroma, ale obsahuje méně alkoholu a navrhují techniky, které by upravily pravidelný nárůst podílu alkoholu. Ten se projevuje už zhruba 30 let a částečně je důsledkem klimatických změn. Například v 80. letech minulého století víno obsahovalo v průměru 10 až 11 procent alkoholu, dnes je to 13 až 14, v nejteplejších vinařských oblastech, třeba na jihu Francie, až 15 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinná réva - vinohrad

Vinná réva - vinohrad | Foto: Corel GALLERY

Francouzské vědce, alespoň podle zprávy agentury AFP, zburcovali sami producenti vína.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snaze francouzských vědců vypěstovat víno s výsledným nižším obsahem alkoholu mluvil na Rádiu Česko viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák

„I u nás je poměrně velký tlak na nižší obsah alkoholu ve víně. Jedním důvodem může být například to, že když vypijete skleničku vína s vyšším obsahem alkoholu, tak už nemůžete řídit. Tedy důvod vyšší bezpečnosti na silnicích,“ říká viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák.

Pro výsledný obsah alkoholu je rozhodující cukernatost hroznů. Činností kvasinek, neboli fermentačními procesy vzniká alkohol. To, jak daleko fermentace dojde, může různými procesy, jako je například řízení teploty během fermentace nebo její zastavení pomocí síry, podle Dvořáka ovlivnit sám vinař.

„Na úkor toho ale ve víně zbývá takzvaný zbytkový cukr, který zvyšuje jeho cukernatost. Pak může být výsledné víno v kategorii polosladkých nebo sladkých vín,“ uvádí Ivo Dvořák a dodává:

„Jedná se nicméně o zásah do vína a já si myslím, že vínu prospívá co nejvíce přírodních postupů. To se potom projeví na chuti i na vlastnostech vína.“

Podle testů, které provedli badatelé z francouzského Ústavu pro zemědělský výzkum, vyšší obsah alkoholu vyhovuje těmto skupinám: ženám, mladým lidem a nepravidelným konzumentům, opačný názor mají prý muži nad 50 let a pravidelní pijáci.

Vědci prý chtějí vybrat takovou vinnou révu, která sama nese méně sladké hrozny. Stačí postupně křížit vybrané vinné keře.

Alžběta Havlová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme