České firmy mohou pomoci Bhútánu zvýšit index hrubého národního štěstí

Bhútán má zájem o ekonomickou spolupráci s Českou republikou. Obchodní výměna mezi Českem a malým himálajským královstvím je dosud téměř nulová. Jak se Bhútán otevírá světu, otevírají se i obchodní příležitosti pro české firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klášter Taktshang v Bhútánu

Klášter Taktshang v Bhútánu | Foto: Douglas J. McLaughlin

Bhútán je jediná země světa, která měří pokrok indexem hrubého národního štěstí. K jeho zvýšení by mohly pomoci i české firmy. Ty hledají v zemi obchodní příležitosti, himálajské království má totiž zájem o zelené technologie.

„My nemáme navázány diplomatické vztahy příliš dlouho, cca tři roky. Ne všechny země Evropské unie mají navázány tyto vztahy. Když už máme to privilegium, že je nás jen několik v Evropě, tak myslím, že je více než vhodné navštívit pana krále a královnu,“ říká šéf české diplomacie Kohout.

„Zakládáme si na tom, čemu říkáme ‚zelený průmysl‘. Máme zájem o české firmy z oblasti obnovitelných zdrojů, hydroelektrárny, elektromobily", řekl Radiožurnálu bhútánský premiér Lyonchem Tschering Togbay.

Bhután jako jediná země světa měří společenský pokrok podle indexu hrubého národního štěstí, kam patří vedle ekonomického růstu i péče o tradice a životní prostředí.

Krásná, ale drsná příroda nutí Bhútánce k migracím | Foto: Creative Commons ShareAlike 2.5 Generic

Jaromír Marek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme