Anheuser-Busch, který vede spor s Budvarem o značku, chce prý koupit pivovar Samson

Americký pivovarnický koncern Anheuser-Busch, který už přes sto let vede spor s budějovickým Budvarem o ochranné známky Budweiser a Budvar, podle Lidových novin zvažuje, že koupí pivovar Samson, který sídlí v Českých Budějovicích. Pivovar by podle zjištění deníku měl být na prodej.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo (ilustrační foto)

Pivo (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Budějovický měšťanský pivovar se už v roce 2011 rozdělil na Pivovar Samson, který vlastní výrobní technologie, a Budějovický měšťanský pivovar, který vlastní ochranné známky. Tato společnost se teď nově jmenuje Beer systém. Změna měla být příprava na změnu majitele.

Pivovar už byl na prodej v roce 2009. Tehdy ho majitel nabízel státu a tedy národnímu podniku Budvar. Požadoval ale jeden a půl miliardy korun. Podobně velký náchodský pivovar se přitom v té době prodával za 150 milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký pivovarnický koncern Anheuser-Busch, který vede spor s Budvarem o značku, chce prý koupit pivovar Samson, Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Karlík

Podle některých pozorovatelů by mohlo firmě Anheuser-Busch vlastnictví pivovaru ve sporu o značku Budvar pomoct. Myslí si to i Tomáš Maier z České zemědělské univerzity. Mohlo by to podle něj snížit hodnotu značek, které používá Budvar.

Na vlastní spory o značku by to ale podle vyjádření ředitele Budvaru Jiřího Bočka pro Lidové noviny vliv mít nemělo.

Spor o ochrannou známku začal už před více než sto lety. Američané začali vařit pivo s označením Budweiser už koncem 19. století. Později, když se akciový pivovar z Budějovic začal dostávat i na americký trh, nastal problém.

Spory o označení se vedou v řadě zemí světa, někde vítězí Američané a někde Češi. V USA a v Kanadě se ale Budvar musí prodávat pod jinou značkou. Logo vypadá stejně, je to stejný font písma, ale na lahvích a plechovkách stojí napsáno Czechvar.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme