Češi spoří méně než dřív

Češi spoří méně než dřív. Vklady klientů u našich bank v červnu mírně klesly, a to meziročně o půl procenta. Naposledy míra spořivosti v České republice klesla před více než rokem. Mezi důvody patří snižování úrokových sazeb u bankovních vkladů nebo převod anonymních vkladů na neanonymní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Podle Heleny Horské z České spořitelny přesto zůstává ochota Čechů ukládat si své peníze v peněžních ústavech vysoká. "Proto si nemyslím, že pokles vkladů domácností je dlouhodobou záležitostí. Myslím si, že po ukončení konverze anonymních vkladů dojde k opětovnému růstu. Rovněž také lze očekávat, že během roku až dvou dojde k mírnému růstu úrokových sazeb, tudíž porostou i výnosy na běžných vkladech."

Současné nízké úroky se již podle Horské projevily ve výrazném nárůstu objemu úvěrů, které si půjčují české domácnosti od bank.

Markéta Kaclová, Petr Kopáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme