Ekonomické informace 15. 1. 2004

Dozvuky větrné smršti, která se přehnala západní Evropou, jsme včera pocítili i u nás. Větrné poryvy například srazili renesanční sochu z kašny v Prachaticích. Nás zajímalo, jak je na takové rozmary počasí připravena naše elektrická síť. Rozvod elektřiny zajišťuje společnost ČEPS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Její přenosové linky jsou dimenzovány na sílu větru zhruba 120 km za hodinu. To by mělo v našich klimatických podmínkách stačit. Mluvčí společnosti ČEPS Jitka Matisková ovšem řík, že ani při extrémních podmínkách by nemělo docházet k dlouhodobým výpadkům elektřiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Matisková: ČEPS

Britská energetická firma International Power se pokouší dostat do Severočeských dolů, i když byla z privatizačního tendru vyřazena v prvním kole. Včera podepsala smlouvu s finanční skupinou J&T o koupi 20procentního podílu ve firmě Škrobárna Brno. Právě prostřednictvím Škrobárny usiluje J&T v rámci privatizace o koupi Severočeských dolů. Naplnění smlouvy je podle vyjádření obou firem závislé na vítězství Škrobárny v tendru o doly.

V soutěži o prodej 56procentního podílu SD zůstala nakonec trojice zájemců. Vedle Škrobárny usiluje o státní podíl skupina Appian Group prostřednictvím Mostecké uhelné společnosti a skupina Penta přes dceřinou firmu Oakfield. Privatizační komise před měsícem doporučila podle neoficiálních informací za vítěze právě J&T.

Více než 200 milionů korun poskytne Státní fond rozvoje bydlení obcím na opravy bytů a domů, které v roce 2002 poškodily záplavy.

Malé a střední podniky z celé republiky mohou od dnešního dne do konce března získat rating svých firem za zvýhodněnou cenu. Jeho provedení zajišťuje Hospodářská komora hlavního města Prahy. Podle své mluvčí Hany Janišové chce výhodnou nabídkou podpořit podnikatele, kteří se musejí vyrovnat s dopadem daňových reforem a se vstupem do Evproské unie. Větší transparentnost segmentu malého a středního podnikání podle ní ale bude mít pozitivní vliv na celou ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Janišová: Rating

Fond národního majetku vyhlásil výběrové řízení na poradce, který má státu radit při privatizaci Českého Telecomu. Poradce by měl znát zdejší telekomunikační trh, mít v České republice zázemí a prokázat zkušenosti s transakcemi obdobného rozsahu.

Jeho úkolem bude navrhnout vládě vhodné investory a poradit s výběrem vhodného způsobu privatizace vysvětluje mluvčí fondu Petra Krainová.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Privatizace Telecomu

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme