Ekonomické informace 15. 3. 2006

Nájemné v bytech s regulovanými činžemi se bude od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta ročně. Nemocenskou by v prvních dvou týdnech nemoci měli místo státu vyplácet zaměstnavatelé. Na ostravském výstavišti Černá louka je v plném proudu Mezinárodní trh pracovních příležitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení

bydlení | Foto: Jan Rosenauer

Nájemné v bytech s regulovanými činžemi se bude od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta ročně. Rozhodla o tom sněmovna. Regulované nájemné se vztahuje na 750.000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu. Zákon ještě musí podepsat prezident.

Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka jde o historicky průlomový krok v oblasti bytové politiky:

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Martínek: Nájemné

Zákon o jednostranném zvyšování nájemného z bytu stále kritizují opoziční občanští demokraté. Podle poslankyně Zdeňky Horníkové neřeší ani vylepšená senátní verze očekávané ústavně čisté nastartování trhu s byty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Horníková: Reakce na nájemné

Výhrady mají k zákonu i majitelé domů. I oni ho považují za protiústavní. Podle jejich názoru jim totiž s výjimkou Prahy neumožní růst činží ani po skončení přechodného období pokrýt náklady na běžné opravy a údržbu.

Nemocenskou by v prvních dvou týdnech nemoci měli místo státu vyplácet zaměstnavatelé. Počítá s tím nový zákon o nemocenském pojištění, který znovu schválila sněmovna. Normu ještě posoudí prezident republiky Václav Klaus. Pokud ji podepíše, začne změna platit od příštího roku.

Poslanci byli včera pilní. Rozhodli také o tom, že přilepší rodinám. Znovu schválili zvýšení porodného a příspěvky rodičům prvňáčků, které pobírají příspěvky pro děti. Novelu přijali i s pozměňovacími návrhy Senátu. Na co konkrétně se rodiče mohou těšit, to vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Příspěvky

Na ostravském výstavišti Černá louka je v plném proudu Mezinárodní trh pracovních příležitostí. Desítky významných zaměstnavatelů od nás i ze zahraničí se budou snažit oslovit případné zájemce o práci - a to například mezi absolventy škol nebo nezaměstnanými. Hlavním organizátorem pracovního trhu je Úřad práce v Ostravě. Jak potvrzuje jeho ředitelka Ivona Jungová, jde o vůbec první akci tohoto druhu v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Jungová: Pracovní příležitosti

Vlády členských zemí včetně České republiky podpořily energetickou strategii Evropské unie, jak ji navrhla minulý týden Evropská komise. Hlavními rysy strategie jsou: společný postup EU vůči dodavatelům energie ze třetích zemí, dokončení jednotného trhu s energiemi, posílení obnovitelných zdrojů a zvyšování účinnosti využívání energií, také v zájmu boje proti oteplování ovzduší na Zemi.

Ministři se ovšem pro jistotu nedostali k jednotlivostem v návrhu komise, kolem nichž panují nejasnosti nebo přímo spory. Například: Ačkoli zelená kniha EK nechává rozvoj jaderné energetiky na vůli jednotlivých vlád, zůstává tento zdroj předmětem sporů.

Americká divize japonského výrobce fotoaparátů Olympus svolává k prohlídce přes milion přístrojů.Ve fotoaparátech s filmy 35 milimetrů se totiž přehřívá obvod blesku. Porucha způsobuje, že se přístroj zahřívá a je-li zapnutý, může se z něj kouřit s rizikem požáru, uvedla americká komise pro bezpečnost spotřebního zboží.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme