Ekonomické informace 2. 1. 2002

Hovoříme samozřejmě o uvedení eura do reálného života. Start byl na Nový rok, ale zatěžkávací zkouška přijde zřejmě dnes, kdy se plně otevírá obchodní síť. Novoroční zkušenosti hodnotí naši zpravodajové v Bruselu a Berlíně, ale přinášíme i reakce z domova. V neposlední řadě se zmíníme i o některých zdražení služeb České spořitelny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Dvanáct zemí Evropské měnové unie začalo používat euro. Včera probíhalo vše hladce. Hlavní zatěžkávací zkouška ale přichází dnes, protože se po dni volna otevírají obchody a banky a zvýší se koloběh peněz. O prvních dojmech z používání nové jednotné měny hovoří náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Zkušenosti s eurem

Podívejme se ještě do Německa. Náš zpravodaj David Šťáhlavský tvrdí, že se opět osvědčila příslovečná německá preciznost.

Přehrát

00:00 / 00:00

D.Šťáhlavský: V Německu euro bez problémů

Jaké jsou první reakce z České strany? Předseda ODS Václav Klaus se řadí ke skeptikům. Vzhledem k odlišnostem ekonomik jednotlivých států předpovídá, že projekt jednotné měny přijde Evropu draho.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Klaus: Euro může být nákladné

Naopak předseda sociální demokracie Miloš Zeman je optimistou. Euru předpovídá světlé zítřky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Euro bude posilovat

Oba domácí organizátoři obchodů s cennými papíry, pražská burza i mimoburzovní RM-Systém, plánují na tento rok dlouho odkládané obchodování s deriváty. Zatímco burza chce nabízet domácí produkty, RM-Systém má povolení pro zprostředkování obchodů na vídeňské derivátové burze.

Česká spořitelna zvyšuje ceny některých služeb. Například za výběr hotovosti na pokladně si účtuje 15 korun proti předchozím devíti korunám. Platební příkaz provedený u přepážky zdražil o desetikorunu na 30 korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme