Ekonomické informace 20. 7. 2007

S náborem záměstnanců pro svůj nošovický závod začíná v těchto dnech automobilka Hyundai. Česká chemička Kaučuk a její nový většinový vlastník, polská společnost Dwory, vytvoří vzájemným spojením podnik s novým názvem. Konkurence na trhu nízkonákladových aerolinek se stále zvětšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová studie areálu automobilky

Počítačová studie areálu automobilky

S náborem záměstnanců pro svůj nošovický závod začíná v těchto dnech automobilka Hyundai. Jako první začne přijímat dělníky na pozice předáků a mistrů, do konce letošního roku jich chce ve spolupráci s tamními úřady práce nabrat asi 300. Nošovická továrna by měla najet na plný výkon do roku 2011, kdy slibuje postupně zaměstnat až 3500 lidí.

Česká chemička Kaučuk a její nový většinový vlastník, polská společnost Dwory, vytvoří vzájemným spojením podnik s novým názvem. Ten by měli vybrat zaměstnanci. Podle vyjádření vlastníka polské chemičky není koupě Kaučuku převzetí, ale fúze dvou rovnocenných společností. Firma Dwory koupila Kaučuk od skupiny Unipetrol letos v lednu za 5,5 miliardy korun.

Konkurence na trhu nízkonákladových aerolinek se stále zvětšuje. Nové linky z Prahy i Brna ohlásili další dopravci, jako poslední Ryanair nebo SkyEurope. Jak říká analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus- vydělat na tom mohou právě cestující.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Charterové lety

Čínská ekonomika roste rekordním tempem. Ve druhém čtvrtletí si v porovnání s loňským rokem připsala skoro 12 procent. Zanedlouho patrně předstihne Německo a bude mít třetí největší ekonomiku na světě. Analytici ale varují - ekonomika se může přehřát. Potvrzuje to také Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brožka: Čínská ekonomika

Energetický koncern Vattenfall možná v části Německa přijde o licenci k provozu atomových elektráren. Tu mu chce odejmout úřad jaderného dozoru kvůli vážným pochybením, kterých se společnost dopustila při nedávných sériích poruch v elektrárnách Brunsbüttel a Krümmel. Chyby při informování veřejnosti už tento týden stály místo šéfa evropské části Vattenfallu, dodává berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

"Nevíme, zda můžeme Vattenfallu nadále důvěřovat při zacházení s rizikovými technologiemi," prohlásila šlesvicko-holštýnská ministryně sociálních věcí Gitta Trauernichtová. Podle ní ukázaly dosavadní kontroly komunikační nedostatky a pracovní přetížení zodpovědného personálu. Koncem června vzplál v jaderné elektrárně Krümmel transformátor a v Brunsbüttelu pak došlo ke zkratu. Vzápětí následovaly další poruchy, o kterých se veřejnost dozvídala se zpožděním nebo vůbec.

Ministr životního prostředí a zapřísáhlý odpůrce získávání elektřiny z jádra Sigmar Gabriel se už vyslovil pro novelizaci atomového zákona. Podle něj by mělo dojít k radikálního posunu důkazního břemene směrem k provozovateli jaderných elektráren. Ten by tak napříště v případě poruch musel dokazovat, že zařízení splňuje bezpečnostní kritéria.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme