Ekonomické informace 6. 1. 2004

Jen sedm haléřů dělí naši měnu od historicky rekordně vysokého kursu vůči dolaru. Včera už sice rekord padl a dolar se prodával v jednu chvíli za 25 korun a 45 haléřů. Pak ale americká měna mírně posílila. Také vůči euru je rekordně nízko a analytici očekávají, že brzy padne hranice 1 dolaru a třiceti centů za jednu evropskou měnovou jednotku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

109 miliard korun a sto milionů k tomu. Takový je schodek státního hospodaření v minulém roce. Deficit je tak menší než se původně čekalo. Na poslední chvíli se totiž podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka zlepšilvýběr daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Rozpočet

V rychlosti zadlužování jsme tak vloni předčili všechny státy Visegrádské čtyřky. Zatímco u nás přibyl na pomyslné konto každého občana dluh dosahující 10-ti tisíc devíti set korun, na Slovensku to bylo v přepočtu o téměř tři tisíce méně. Přibližně o stejnou částku se zvýšil fiktivní dluh každého Maďara a každého Poláka tamní vláda zadlužila vloni o dalších 6.900 korun. Přesto celkově je Česko v přepočtu na jednoho obyvatele zadluženo nejméně, i když stále rychleji dohání ostatní tři středoevropské státy.

Několik desítek z asi tisícovky cestovních kanceláří fungujících na českém trhu nesežene povinné pojištění proti úpadku a bude tak muset skončit. Předpokládá to ředitel analytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek. Většina z těch méně úspěšných se zřejmě stane cestovními agenturami a bude prodávat zájezdy jiných cestovních kanceláří.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Pojištění

Čeští potravináři, kterým byla kvůli rozhodnutí Státní veterinární komise zastavena výroba, si prý nemusejí zoufat. Tvrdí to alespoň mluvči ministerstva zemědělství Martin Severa. Podle něj má teď 320 výrobců potravin měsíční lhůtu na odvolání, během které mohou odstranit všechny nedostatky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Potraviny

Podle Severy měli všichni potravináři dostatečně dlouhou dobu na to, aby své provozovny sladili s novými předpisy. Důležité je prý to, že výrobní kapacity a odbytiště pro zemědělce nebudou sníženy.

Nevalné výsledky německé ekonomiky vedly bavorského ministerské předsedu Edmunda Stoibera k výzvě, aby Němci více pracovali. A to doslovně. Měla by se totiž podle něj prodloužit týdenní pracovní doba na západě země. Tam totiž, jak dodává náš zpravodaj David Šťáhlavský se pracuje jen pětatřicet hodin, zatímco v bývalém východním Německu stále ještě čtyřicet hodin týdně.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Pracovní doba

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme