Libra prudce klesá, reaguje na rezignaci ministra pro brexit

Britská libra po oznámení rezignace britského ministra pro brexit začala prudce klesat vůči euru i dolaru. Obchodování v Asii přitom libra zahájila růstem vůči dolaru v reakci na zprávy, že britská premiérka Theresa Mayová získala podporu svých ministrů pro připravený text dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Z nejasností kolem dohody o brexitu těží takzvané bezpečné měny - dolar a japonský jen.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominic Raab kvůli nesouhlasu s dohodou odstoupil

Dominic Raab kvůli nesouhlasu s dohodou odstoupil | Foto: Eric Vidal | Zdroj: Reuters

Ve čtvrtek kolem půl sedmé večer českého času libra vůči dolaru klesla o 1,8 procenta na 1,28 USD. Euro k ní posílilo o téměř dvě procenta na 0,017 GBP. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, přidal ve stejnou dobu 0,34 procenta na 97,13 bodu.

Brusel sleduje vývoj v Británii. Pokud Mayová neuspěje, hrozí tvrdý brexit

Číst článek

V Asii přitom ráno libra vůči dolaru rostla o více než jedno procento a ve čtvrtek v USA končila se ziskem 0,4 procenta.

Britský ministr pro brexit Dominic Raab dnes oznámil, že odstupuje z funkce, protože nesouhlasí s návrhem dohody o odchodu Británie z EU. Regulační opatření pro Severní Irsko považuje Raab za ohrožení územní celistvosti Spojeného království.

V reakci na zprávu klesly také výnosy britských státních dluhopisů. Výnosy desetiletých německých státních dluhopisů se podle agentury Reuters propadly nejníže za dva týdny, protože zpráva o odchodu ministra vyvolala mezi investory poptávku po bezpečnějších investicích.

‚Dohoda je mrtvá‘

Naopak ze stejného důvodu oživily výnosy italských vládních dluhopisů. Desetileté německé státní dluhopisy jsou považovány za jednu z nejbezpečnějších investic.

„Dohoda o brexitu je s rezignací ministra pro brexit Dominika Raaba mrtvá, a to by mohl být konec cesty pro Mayovou,“ prohlásil analytik Thin Markets UK Naeem Aslam.

Nicméně ne všichni jsou tak pesimističtí jako Aslam. „Raabova rezignace nyní mění situaci. Je těžké být optimistický vůči libře v krátkodobém výhledu,“ dodal k situaci na trhu stratég banky Nomura Jordan Rochester. Upozornil však také, že Mayová přežila mnohem horší věci a nyní půjde o to, zda bude následovat vlna rezignací. Nestabilita na trhu však podle něj bude krátkodobá a Mayová najde způsob, jak dohodu prosadit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme