V Mexiku budou létat další letadla z Otrokovic. Firma dodá 20 strojů pro námořnictvo

Mexické námořnictvo si objednalo letadla ZLIN 242 z otrokovické firmy Zlin Aircraft. Ještě letos jich dostane pět a příští rok dalších 15. Pro otrokovickou společnost je to největší letošní kontrakt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ZLIN 242 z otrokovické firmy Zlin Aircraft

Letadlo ZLIN 242 z otrokovické firmy Zlin Aircraft | Foto: Zlin Aircraft

V Mexiku létá už necelá desítka strojů z otrokovické společnosti. Ředitel Zlin Aircraft Miloslav Tutter má informace o tom, že se činnost vojenského letectva v Mexiku rozšiřuje a tak očekává, že by se počet objednávek mohl v příštím roce ještě zvýšit.

Jedná se o malé dvoumístné dolnoplošníky, které patří k nejoblíbenějším akrobatickým strojům na světě a vojenská letectva je používají k základnímu výcviku pilotů. Slouží také k hlídkování nad pobřežím.

Zlin Aircraft počítá s tím, že se díky mexické zakázce firma prosadí i na dalších jihoamerických trzích. Zájem je v Peru, Argentině a Chile. Ve hře je tam 35 letadel.

Letadla typu Zlin mají velkou tradici v mnoha zemích světa a na osvědčených trzích chce firma pokračovat. Podle nedávného rozhovoru s Miloslavem Tutterem v Hospodářských novinách jsou to takové země, jako Jemen, Indie, Alžír nebo Egypt. V Evropě pak Polsko, Rumunsko, Bulharsko a další.

Letadlo má certifikaci i pro USA, dvě letadla firma dodala do Hongkongu, a to by jí mělo usnadnit cestu do Číny.

Firma Zlin Aircraft je ryze česká společnost, kterou původně založil už v roce 1934 Jan Antonín Baťa. V posledních dvaceti letech má za sebou bouřlivou minulost.

Pod předchozím názvem Moravan prošla konkurzem, už jako Zlin Aircraft před čtyřmi roky investovala 100 milionů korun do obnovy budov i technologií. Zaměstnává kolem 150 lidí, a kvůli aktuálním zakázkám přechází v některých provozech na dvousměnný.

Jaroslav Skalický, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme