Češi si pomalu zvykají na společné šatny v nově postavených bazénech

Zatímco v zahraničí jsou společné šatny v bazénech celkem běžné, v Česku si na ně teprve zvykáme. Starší budovy bazénů totiž mají šatny oddělené a lidé je dodneška využívají. Návštěva moderního aquaparku tedy může leckoho uvést do rozpaků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aquapalace Čestlice

Aquapalace Čestlice | Foto: Jindřich Jeníček

Oddělené šatny pro ženy a muže byly běžnou součástí městských lázní nebo prvorepublikových sokoloven. Společné zázemí pro obě pohlaví bylo v první polovině 20. století nepřijatelné.

„Stavěly se městské lázně nebo sokolovny a všechny vždycky měly šatny oddělené. Naopak převlékací kabinky byly i v ženské nebo mužské šatně, aby měl člověk soukromí, říká architektka Jitka Paroubková ze stavební fakulty Univerzity Karlovy, podle které je zavádění společných šaten výsledkem společenského vývoje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O společných šatnách natáčela redaktorka Květa Moravcová

Moderní pojetí šaten si kromě architektů, podle kterých šetří místo a peníze, chválí také provozovatelé bazénů. Podle ředitelky bazénu v Praze-Podolí Moniky Bezděkové pomáhají společné šatny hlavně rodičům s dětmi:

„Děti si rodiče sami převléknou. Je samozřejmě nepříjemné, když větší děti chodí k opačnému pohlaví. My to máme vyřešené ochrankou, dítě je možné doprovázet až na bazén a předat rodičům.“

Podle psycholožky Alexandry Fraňkové ale společné šatny nemusejí některým rodičům a dětem vyhovovat, i když mají možnost zachovat si soukromí:

„Někteří klienti můžou využívat kabinky, ale může se stát, že v prostorách, které jsou otevřené, je někdo, kdo se převléká.“

Takové setkání může být nepříjemné především dívkám od osmi let. „Když se někdo nechová vhodně, je potřeba, aby zasáhl dospělý. Může upozornit službu, která v prostorách bazénu je," dodává psycholožka.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme