Hypoteční obchody se opět rozhýbaly. Loni trh dosáhl na nový rekord

Po dlouhém období, kdy měli lidé menší zájem o koupi nemovitostí a brali si méně hypoték, trh opět ožil. Podle statistik ministerstva pro místní rozvoj si lidé v roce 2013 pořídili 92 600 půjček na bydlení. Hypoteční trh tak stoupl o 23 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Celkem si lidé vzali hypotéky za 149 miliard a 300 milionů korun, což je rekord. Dosud nejúspěšnější byl rok 2007, kdy si vypůjčili o šest miliard korun méně.

Loni nejdříve klesal zájem o hypotéky a také stagnoval realitní trh. Developeři méně prodávali, protože lidé začali šetřit, ale také byl nasycen dlouhodobý hlad po nemovitostech. Mnoho Čechů si navíc uvědomilo, že je pro ně lepší být nějaký čas v nájmu, než se na spoustu let uvázat hypotékou.

Banky na tuto situaci reagovaly snižováním úrokových sazeb u hypoték, což oživilo zájem. Nejníže byly loni v červenci, kdy podle ukazatele Hypoindex klesly na průměrných 2,95 procent. Potom mírně rostly a v prosinci dosáhla průměrná úroveň úrokových sazeb hypoték 3,09 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Loni se na celkovém objemu poskytnutých hypoték zhruba třetinou podílelo refinancování předchozích půjček, přesto začal zájem o nemovitosti skutečně růst. Také proto, že developeři zlevňovali.

Koncem loňského roku se projevilo i očekávání změny zákonů. Lidé se snažili stihnout výhodnější podmínky. Od 1. ledna například platí, že se zvedla daň z přidané hodnoty u pozemků pod novými stavbami z nuly na 21 procent. A to včetně bytových domů – majitel jednoho z bytů musí zaplatit patřičný podíl z DPH na pozemku.

Podle některých odhadů je rozdíl u garsonky až 80 tisíc korun oproti loňsku. Však také realitní společnosti koncem roku potvrzovaly prudký růst přednostních plateb klientů, kteří se chtěli vyhnout zvýšení DPH. Daň je totiž splatná v okamžiku platby.

Kromě toho se movitější lidé začali obracet k nemovitostem jako k investicím. Vliv na to má i intervence centrální banky vůči silné koruně. Důvěra k úsporám v korunách totiž byla ohrožena. Slabší koruna také přitáhla zahraniční investory. Realitní kanceláře registrují vyšší zájem Italů nebo Rusů, nemovitosti v České republice jsou pro ně levnější.

Vývoj hypotečního trhu 2002 - 2013 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme