Rok bez výmluvy na osobu blízkou. Obce na pokutách vydělaly desítky milionů korun

Více než rok se nemohou majitelé vozidel vymlouvat na osobu blízkou. Změna přinesla do pokladen měst a obcí desítky miliónů korun. Významně ale klesl počet nepotrestaných přestupků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kamery, kamery na měření rychlosti

Bezpečnostní kamery, kamery na měření rychlosti | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Jak v Praze, tak i ve zbytku republiky došlo k velice výraznému poklesu přestupků, které nejsou vyřešeny, protože není zjištěn pachatel, až na jednotky procent,“ říká Martin Vavřina z Ministerstva dopravy.

Více než polovina provozovatelů aut také podle Vavřiny po vyzvání rovnou zaplatí vyměřenou pokutu. Jen v Praze se za rok vybralo přes 120 miliónů korun.

Řidiči díky tomu sice nedostanou body do bodového systému, ale dopravní polici to podle jejího šéfa Tomáše Lercha příliš nevadí.

Osoba blízká zůstala v jiných zákonech
Podle § 116 občanského zákoníku zahrnuje kategorie osob blízkých příbuzné v řadě přímé, sourozence, manžela a registrovaného partnera konkrétního jedince. Jiné osoby v poměru rodinném či obdobném se za navzájem blízké považují, jestliže by újmu, kterou by utrpěla jedna z nich, druhá důvodně považovala za újmu vlastní.
Termín osoba blízká obsahuje také trestní zákoník, zákon o přestupcích a zákon o důchodovém připojištění.

„Policie neustále preferuje blokové řízení. Pro nás je prioritou zastavit řidiče na místě, pokutovat ho na místě, případně oznámit správnímu orgánu řidiče jako takového,“ vysvětluje Lerch.

„Měření rychlosti pomocí kamer bereme spíš jako doplněk činnosti k přímému dohledu nad silničním provozem,“ dodává.

Například ve Zlíně řidiči zaplatili tři čtvrtiny výzev a vyhnuli se tak bodovému postihu. Podle Jany Šnajderové z tamního magistrátu se zároveň snížil počet přestupků zachycených automatickými systémy.

„Provozovatelé už sami cítí zodpovědnost, dbají na to, aby k přestupkům nedocházelo. Správní orgán na jejich jednání skutečně reaguje. Hlavně pokud není částka uhrazená, tak my se tím případem dále zabýváme,“ vysvětlila pracovnice magistrátu.

Petr Jansa, Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme