V ostravské zoo se povedlo nakrmit slůně speciální sondou. Od matky zatím nepilo

První drobný úspěch mají za sebou ošetřovatelé z ostravské zoo. Po dvou dnech se jim poprvé podařilo nakrmit novorozené slůně, které má problémy se sacím reflexem a od narození od matky nepřijímá mléko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sloní mládě

Sloní mládě | Foto: ZOO Ostrava, Pavel Vlček

„Může se spousta věcí pokazit, může to opět dopadnout špatně. My věříme, že se to nestane,“ říká ošetřovatel Pavel Zvolánek, který od začátku tlumil všeobecné nadšení.

Před třemi roky totiž téže slonici uhynul neduživý sameček. Aby ošetřovatelé zabránili podobnému scénáři, rozhodli se v kritické situaci k razantnímu řešení. Nejprve podali matce utišující lék, pak od ní slůně oddělili a nakrmili ho sondou zavedenou přímo do žaludku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prvních pokrocích v krmení malého slůněte v ostravské zoo natáčela reportérka Kateřina Daňková

Opatrná je ve svých vyjádřeních i mluvčí Šárka Kalousková, když mluví o prvním úspěšném pokusu o nakrmení mláděte.

„Asi bych to úplně nenazývala úspěchem, protože to byl jakýsi první krok. Uvidíme, jak to zafunguje, výsledek je stále nejistý,“ vysvětluje mluvčí.

Slůně dostalo denní dávku sloního mléka ještě obohacenou iontovým roztokem, který by mu měl dodat potřebnou energii. Ošetřovatelé se i dál budou snažit, aby mládě začalo pít samo.„V následujících okamžicích se budou ošetřovatelé snažit slůně stimulovat k pití, teď už v přítomnosti matky. O to s větším rizikem,“ dodává Kalousková.

Doposud byly jakékoli pokusy o nakrmení mláděte – ať už od matky nebo přes bariéry – neúspěšné. Slůně dokonce nepilo, ani když ho chovatelé oddělili od matky, což kvůli velkému riziku zpočátku odmítali.

Riskantní je to pro mládě, slonici i pro samotné ošetřovatele. Slonice totiž není kontaktní, a pokud by se rozzuřila nebo své mládě bránila, mohlo by už jít o lidský život.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme