Zemřela pražská rodačka Herzová-Sommerová. Nejstarší z těch, co přežili holocaust

Ve věku 110 let dnes v Londýně zemřela pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová, považovaná za nejstarší známou přeživší holokaustu. Oznámila to její snacha. Herzová-Sommerová pocházela z židovské německy mluvící rodiny, stala se uznávanou pianistkou a za druhé světové války byla s rodinou internována v Terezíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brána v terezínské Malé pevnosti

Brána v terezínské Malé pevnosti | Foto: public domain, Junta

Herzová-Sommerová podle své snachy zemřela v nemocnici, kam byla přijata v pátek.

Zemřela tak týden před vyhlašováním amerických Oscarů, na které je v kategorii krátkých dokumentárních filmů nominován i snímek, který je o ní a který se jmenuje The Lady in Number 6: Music Saved My Life, Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život.

Alice Herzová se narodila do umělecky založené rodiny, mezi rodinné přátele patřili například spisovatelé Franz Kafka či Max Brod.

Na klavír začala hrát Herzová v pěti letech a před druhou světovou válkou se stala mezinárodně uznávanou pianistkou. V roce 1931 se vdala za houslistu Leopolda Sommera, s nímž měla syna Raphaela (1937-2001), jež se později stal světoznámým violoncellistou.

V roce 1943 byla s manželem a synem transportována do ghetta v Terezíně, kde odehrála spoluvězňům na 150 koncertů. Manžel zahynul v koncentračním táboře Dachau.

Po válce se vrátila do Prahy. Jelikož nikdo z jejích blízkých nepřežil, odjela v roce 1949 se synem do Izraele, kde pedagogickou činností přispěla k zachování hudebního odkazu česko-židovských hudebních skladatelů Viktora Ulmanna, Pavla Haase, Gideona Kleina a Hanse Krásy.

V roce 1986 se odstěhovala za synem do Londýna, kde až do své smrti žila a několik hodin denně hrála na klavír.

Její životní příběh se stal v roce 2007 předlohou pro knihu Melissy Müllerové a Reinharda Piechockého Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové.

Před čtyřmi roky jí český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský předal cenu ministerstva kultury Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury ve světě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme