České lázně musí začít platit za to, že pacientům pouštějí televizi nebo rádio

České lázně musí začít platit autorské poplatky za to, že pacientům na pokojích pouštějí rádio nebo programy v televizi. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, tedy nejvyšší soud v osmadvacítce. Úhradu poplatků po lázních požadoval Ochranný svaz autorský, známý jako OSA, který zastupuje autory hudby a dalších děl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potní místnost i frigidarium. V Dolních Rakousích vyrostly římské lázně se vším všudy

Potní místnost i frigidarium. V Dolních Rakousích vyrostly římské lázně se vším všudy | Foto: Vojtěch Berger

Lázně měly až dosud v Česku z placení poplatků tvůrcům výjimku. Ochranný svaz autorský si ale stěžoval, že lázně nejsou zdravotnická zařízení, pacienti se tam neléčí, ale zotavují, a výjimka by se na ně vztahovat neměla.

Soudní dvůr Evropské unie dnes dal OSA za pravdu. Podle něj má Ochranný svaz autorský na výběr poplatků nárok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie telefonoval bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska.

O rozhodnutí, jestli je výjimka z placení poplatků tvůrcům v lázních v souladu s autorským právem, které platí v EU, požádalo Soudní dvůr Evropské unie samo Česko. Konkrétně se na něj obrátil Krajský soud v Plzni, který projednává spor mezi Ochranným svazem autorským a Léčebnými lázněmi Mariánské lázně.

Soudní dvůr EU dnes rozhodl, že výjimka s autorským právem platným v Unii v souladu není a Česko ji bude muset zrušit. Soud také potvrdil, že monopol, který OSA na poplatky má, je legální.

Soudci ale upozornili na to, že sazby, které OSA požaduje, jsou ve srovnání s jinými evropskými zeměmi příliš vysoké a je na zvážení českých soudů, jestli organizace nezneužívá své dominantní postavení.

OSA chce poplatky vymáhat i zpětně

To však Ochranný svaz autorský odmítá. Předseda představenstva svazu Roman Strejček zdůraznil, že existují země, kde jsou poplatky ještě vyšší.

„Když se podíváme do okolních zemí, ať je to Polsko, Maďarsko, Slovensko, Německo, Rakousko nebo dokonce i Rumunsko, tak všude jsou sazby vyšší. A v některých zemích dokonce výrazně vyšší. Takže těžko říci, z čeho Soudní dvůr EU vycházel, z jakých podkladů,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O placení autorských poplatků mluvili na Radiožurnálu předseda představenstva OSA Roman Strejček a prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha

Dodal zároveň, že OSA bude nyní poplatky vymáhat i zpětně.

„Ta zákonná výjimka, kterou schválil český parlament, byla v rozporu s evropským právem, a proto tento zákon nebyl platný. Mělo se postupovat podle evropských norem. Tudíž si myslím, že je právo na straně nositelů autorských práv,“ uvedl.

Ochranný svaz autorský zažaloval asi 20 lázeňských firem o desítky až stovky tisíc korun. Celkově je ale takových sporů v České republice víc.

Lázním se verdikt Soudního dvora EU nelíbí

Prezident Svazu léčebných lázní Edvard Bláha s verdiktem nesouhlasí, podle něj lázně poskytují zdravotní péči, a tak jsou od placení autorských poplatků osvobozené.

„Pobyt v lázních provázený léčebnou péčí je zdravotní výkon, také se na něj z pohledu DPH a všech ostatních pohledů kouká jinak než na hotelový pobyt. Dokud tady bude právní úprava, která říká, že se k lázním budeme chovat jinak, tak chceme, aby tu platilo české právo.“

„ Za to budeme bojovat do té doby, než se to české právo změní, a pak zase budeme respektovat to české právo,“ reagoval Bláha.

Lázně teď zjišťují, o čem evropský soud rozhodl, a počkají si na to, jak zareagují české soudy. Podle Evy Kijonkové z Lázní Darkov by měly zohlednit, jaké lázně by platit měly a jaké ne. V některých lázních se totiž lidé zotavují po vážných úrazech, a tudíž podle Kijonkové poskytují zdravotní péči.

„Opravdu bychom nechtěli, aby pacienti, kteří mají přes televizi nebo rádio jediný kontakt se světem, protože jsou na vozíčku, jsou po těžkých operacích a podobně, aby platili oni nebo pojišťovny,“ upozornila.

Lázně Darkov ale zvažují, že začnou rušit společenské akce, kde už se poplatky platí.

Ondřej Houska, mta, Petra Hosenseidlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme