S rozjezdem vlastního byznysu pomůže zájemcům státní projekt CzechEkoSystem

Někteří lidé chtějí založit vlastní podnikání a být sami sobě šéfem. Otevřít třeba cukrárnu, truhlářství, úklidovou firmu. Často ale potřebují poradit, jak prorazit na trhu a na co všechno si dát pozor. Mohou využít státní projekt, který má začínajícím podnikatelům pomoci s rozjezdem vlastního byznysu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budovu CzechInvestu prohledává policie

Budovu CzechInvestu prohledává policie | Zdroj: ČTK

Jde o projekt CzechEkoSystem a žádosti do něj přijímá agentura CzechInvest. Začínajícím podnikatelům nabízí zajištění rad od zkušených profesionálů. Agentura vychází z toho, že začínající podnikatelé nemají obvykle s řízením firmy velké zkušenosti.

Nemají většinou ani dostatek finančních prostředků na rozjezd podnikání, natož na to, aby si mohli dovolit zaplatit někoho, kdo jim v začátcích poradí a pomůže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní projekt podpory začínajícím podnikatelům představila Jitka Hanžlová

Kdo je navede správným směrem, aniž by museli procházet stadiem přirozených pokusů a omylů - popisuje mluvčí agentury Petra Menclová:

„Nabízí firmám, které se do ní přihlásí, podporu na poradenské služby a mentoring v začátcích jejich podnikání. Agentura Czechinvest disponuje databází cauchů, ze kterých může žadatel do projektu vybírat, tedy může si zvolit.“

O takovou podporu mohou požádat jednotlivci jakéhokoli věku nebo malé a střední firmy. Nemusí to být vysloveně začátečníci, mohou už fungovat pět let. Ale více ne. To je podle Petry Menclové vlastně hlavní omezení:

Cílem projektu CzechEkoSystem je zlepšení kvality a dostupnosti specifických poradenských služeb zaměřených na přípravu projektů inovačních malých a středních podniků jako potenciálních příjemců rizikového kapitálu pro zvýšení jejich konkurenceschopnosti.Zdroj: CzechInvest

„Obecně podpora z projektu CzechEkoSystem je určena na realizaci projektů zaměřených na oblast zpracovatelského průmyslu a služeb. Jediná podmínka, která plyne z nařízení Evropské komise, je ta, že projekt nesmí spadat pod konkrétně vyjmenovaná nepodporovaná odvětví. Těmi jsou například zemědělství, lesnictví, nebo rybolov.“

Slovo Evropské komise je důležité, protože peníze jdou z evropských dotací, konkrétně z Operačního programu Podnikání a inovace ministerstva průmyslu a obchodu, z programu Poradenství.

Třetí výzva

Jeden projekt může získat maximální podporu ve výši 2,5 milionu korun. Služby takzvaného trenéra jsou plně hrazeny a služby poradců jsou hrazeny ve výši 80 procent způsobilých výdajů.

Jde už o už třetí výzva. Předchozích dvou využilo 81 podniků. A protože roste zájem, vyhlásil CzechInvest další kolo. Do něj se zájemci mohou přihlásit do 30. dubna letošního roku.

„Svou přihlášku mohou posílat na adresu agentury CzechInvest Štěpánská 15, Praha 2. Další podmínky ohledně podmínek, žádosti atd., naleznou na webových stránkách projektu CzechEkoSystem www.projekt-czechekosystem.cz,“ připomněla Menclová.

Začínající podnikatelé by možná více ocenili peníze na ruku než to, že stát někomu bude platit za rady. Avšak ukázalo se, že i ten začínající podnikatel, který je dostatečně vybavený penězi, může ztroskotat na různých úskalích, které si předem neuvědomí. Zřejmě proto Evropská unie usoudila, že odborné vedení jim pomůže víc.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme