Rusko podporuje právo Krymu na referendum a slibuje mu naprostou rovnocennost

Horní komora ruského parlamentu podpoří případné připojení Krymu k Rusku. Obyvatelé Krymu o tom mají rozhodnout 16. března v referendu, které vyhlásil krymský parlament. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil, že výsledky referenda na Krymu nemůže civilizovaný svět uznat. Kreml mezitím podotkl, že jeho snahy o zmírnění ukrajinské krize narážejí na nepochopení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zřejmě ruské jednotky na území Krymu poblíž ukrajinské základny

Zřejmě ruské jednotky na území Krymu poblíž ukrajinské základny | Zdroj: Reuters

Na Krymu sílí napětí kolem objektů, kde ruské ozbrojené síly obklíčily ukrajinské vojáky. Ti čekají, že pokud nesloží zbraně, Rusové na ně zaútočí. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval Moskvu, aby svoje jednotky stáhla. Kreml tvrdí, že tyto jednotky na Krym nevyslal a že nijak neřídí vývoj na poloostrově.

Tamější poslanci včera odhlasovali připojení Krymu k Rusku. A předseda krymského parlamentu při dopolední schůzce se šéfkou ruské horní komory vyjádřil naději, že se časem sjednotí s Ruskem celá Ukrajina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním dění na Krymském poloostrově a vývoji rusko-ukrajinské krize informoval na Radiožurnálu zahraniční zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Předsedkyně ruské horní komory - Rady federace - Valentina Matvijenková na schůzce prohlásila, že krymské úřady mají právo uspořádat v polovině března referendum o odtržení od Ukrajiny.

Dále řekla, že Krym se stane součástí Ruské federace jako její absolutně rovnoprávný subjekt, pokud to schválí obyvatelé Krymu a pokud s tím Rusko bude souhlasit.

Krym podle ní bude mít daleko vyšší stupeň autonomie, než má dnes v rámci Ukrajiny, protože pravomoci mezi federálním centrem a ruskými regiony jsou daleko vyšší a jsou přesně určeny

Rusko přerušilo diplomatické styky s Ukrajinou, informuje OSN

Číst článek

Obyvatelé Krymu by měli stejná práva jako občané Ruské federace. Budou mít také stejné platy, důchody i sociální ochranu.

Matvijenková ale ujistila, že Rusko nepůjde kvůli Krymu do války s Ukrajinou. Zatím se dá předpokládat, že Rusko nemá příliš velký zájem opravdu rozpoutat další krymskou válku, která by neprospěla především Rusku. Vyvolala by velmi silné reakce nejen slovní a sankční.

Jestli někdo zaútočí, adekvátně odpovíme, říká ukrajinský velitel na Krymu

Číst článek

Rusko počítá, že referendum dopadne v jeho prospěch, přestože ho Západ neuzná. A bude v takovém případě pak zřejmě postupovat stejně jako s Abcházií a Jižní Osetií.

Uzná tamní režimy a v tomto případě půjde ještě dál a připojí Krymský poloostrov k Rusku a to na základě úpravy ústavy, kterou musí ruští poslanci ještě schválit.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme