Babiš chce převést Explosii na ministerstvo průmyslu, připustil střet zájmů

Státní podnik Explosia se možná převede z jednoho ministerstva na druhé. Teď spadá pod resort financí, ale jeho šéf - Andrej Babiš z hnutí ANO - by nejraději jeho vlastníkem udělal ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstupní brána do Explosie - provoz pokračuje

Vstupní brána do Explosie - provoz pokračuje | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

O případném převodu Explozie na jiné ministerstvo píšou Hospodářské noviny a jako důvod uvádějí možný střet zájmů Andreje Babiše.

Podnikání státní Explosie, která vyrábí trhaviny, totiž částečně závisí i na dodávkách surovin od chemické společnosti Synthesia, kterou ovládá právě Babišův Agrofert. Ministr pro list doslova připustil, že konflikt zájmů je jasný.

Převod by neměl být dohodou pouze mezi oběma ministry - Andrejem Babišem a šéfem průmyslu a obchodu Janem Mládkem z ČSSD, ale měla by ho posvětit celá vláda.

Materiál o převodu už ministerstvo financí podle Hospodářských novin připravuje na jednání vlády. Vedle toho i zjišťuje, jestli k tomu bude nutná také změna zákonů.

Ztrátové hospodaření a privatizace

Společnost Explosia je dlouhodobě ztrátová a v minulosti ji chtěli politici privatizovat. Ministerstvo financí připravovalo privatizaci Explosie ještě před pádem vlády Petra Nečase.

Náměstek ministra financí Radoslav Bulíř ale nedávno podle ČTK řekl, že se nepřipravují žádné kroky, které by vedly k prodeji firmy soukromým vlastníkům.

Hospodaření firmy skončilo několik let po sobě v minusu. Společnosti klesá poptávka ze strany jednoho dlouhodobého stabilního odběratele – české armády.

Vjezd do areálu - nepovolaným nepřístupno | Foto: Honza Ptáček

Loňské tržby firmy proti předchozímu roku vzrostly na zhruba 610 milionů korun. Proti minulým rokům podnik vykázal významně nižší ztrátu.

Nečasova vláda loni v červenci schválila navýšení základního jmění podniku o 250 milionů. Kabinet to tehdy odůvodnil tím, že chtěl firmě pomoci do doby, než se bude privatizovat.

Podle dřívějšího ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 mělo toto opatření zajistit budoucnost podniku na příští dva roky.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme