Tři pětiny Čechů považují ekonomickou situaci země za špatnou, Poláci a Maďaři jsou optimističtější

Tři pětiny Čechů považují ekonomickou situaci své země za špatnou. Lépe ji vidí Poláci a Maďaři, naopak Slováci hodnotí stav svého hospodářství ještě o něco pesimističtěji než obyvatelé Česka. Ukázaly to průzkumy agentur pro výzkum mínění, v Česku ho provedlo CVVM.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi | Foto: Filip Jandourek

Ve všech čtyřech zemích podle průzkumu převažují ti, kteří označují ekonomickou situaci za špatnou či velmi špatnou, nad lidmi, kteří ji vnímají jako dobrou nebo velmi dobrou. Autoři průzkumů také zjistili, že Češi, Slováci, Maďaři i Poláci hodnotí ekonomickou situaci ve své zemi v lepším světle než loni.

Za velmi dobrou neoznačil ekonomickou situaci skoro nikdo z dotázaných. V Polsku byl podíl takto odpovídajících lidí jedno procento, v ostatních zemích to nebylo ani ono procento. Ekonomickou situaci své země považuje za dobrou 8 procent Čechů, 7 procent Slováků, v Polsku 19 a v Maďarsku 13 procent obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích průzkumu a hodnocení ekonomické situace v zemích střední Evropy mluvil ekonom Petr Zahradník

Za velmi špatnou označila hospodářskou situaci své země více než čtvrtina Slováků, 15 procent Čechů, 10 procent Maďarů a 7 procent Poláků. Za špatnou považuje ekonomickou situaci své země 44 procent Čechů, 39 procent Slováků, 34 procent Maďarů a 31 procent Poláků.

Počet lidí, kteří nevědí, jak ekonomický stav své země hodnotit, bylo ve všech zemích méně než 5 procent. Naopak velkou a někde vůbec největší skupinu tvoří lidé, kteří míní, že situace jejich země není „ani dobrá, ani špatná“. V Česku to tak vidí 32 procent dotázaných, v Polsku 37 procent, v Maďarsku 39 procent a na Slovensku 27 procent.

Ekonom: Poláci i Maďaři mají k optimismu důvod

Pokud jde o ekonomické vyhlídky celé země, nejvíc optimistů je mezi Maďary, následují Poláci, Češi a Slováci. Ve všech čtyřech státech je ale nejvíc těch, kteří se domnívají, že ekonomická situace jejich země se nezmění.

Hodnocení ekonomické situace (v %)
Česko - Polsko - Maďarsko - Slovensko
velmi dobrá: 0 - 1 - 0 - 0
dobrá: 8 - 19 - 13 - 7
ani dobrá, ani špatná: 32 - 37 - 39 - 27
špatná: 44 - 31 - 34 - 39
velmi špatná: 15 - 7 - 10 - 26
neví: 1 - 5 - 4 - 1

„Zejména Poláci mají určitě důvod být optimističtější než Češi, protože nejenom že polská ekonomika je jediná, která nezažila v minulém období v rámci celé EU recesi, ale současně ve výhledu na nadcházející dvě léta 2014 a 2015 bude podle trhů stále patřit mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky,“ vysvětluje ekonom Petr Zahradník.

Také v případě Maďarska je podle něj jistý optimismus na místě. „Maďarsko si prožilo velmi neblahé období, které započalo ještě před vlastní krizí, ale jeho růstové vyhlídky jsou nad dvěma procenty,“ říká.

Slovenská ekonomika sice čeká podobný růst jako polská, na náladě obyvatel se to ale tolik neprojevuje. „Slovenská prosperita se koncentruje zejména na území okolo hlavního města Bratislavy a okolo Pováží, a zbytek země se na prosperitě výrazným způsobem nepodílí,“ upozorňuje ekonom Zahradník.

ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme