Českou exportní banku čeká kvůli nedobytným úvěrům ministerská prověrka

Ministerstvo financí chystá prověrku hospodaření v České exportní bance. Bude chtít vědět, jak je možné, že má banka velké množství nedobytných úvěrů. Ty podle šéfa resortu Andreje Babiše (ANO) dosahují skoro 16 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká exportní banka

Česká exportní banka | Foto: Wikimedia Commons

Česká exportní banka (ČEB) má za úkol podporovat český vývoz. Některé její úvěry jsou však podezřelé.

O tom svědčí i zájem policie, která se zabývá například sklárnami nebo obchodním centrem v Rusku, luxusním hotelem v Tunisku či realitními obchody v Číně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o chystané prověrce v ČEB nachystala redaktorka Lenka Jansová

Teď si chce na hospodaření banky posvítit i ministerstvo financí. První výsledky kontroly by podle svého šéfa Andreje Babiše mohl mít resort koncem jara.

„Tam se musíme také domlouvat s ministerstvem průmyslu i s dalšími ministerstvy, která jsou akcionáři,“ řekl Babiš.

V dozorčí radě ČEB jsou teď zástupci ministerstev financí, průmyslu a obchodu, zahraničí i zemědělství, tedy resortů vedených zástupci různých koaličních stran.

Ministerstvo financí bude podle Babiše zajímat důvod množství nedobytných pohledávek i to, zda hrozí, že přibudou další.

Česká exportní banka je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu. Vznikla v roce 1995 a zaměřuje se na finanční služby související s vývozem.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) však mohou být úvěry, které banka vydává, problémové už z podstaty. „Česká exportní banka byla úmyslně zřízena na to, aby podporovala riskantnější obchody, které nepodpoří komerční banky, tudíž je zcela přirozené, že je tam vyšší procentu ztrátových obchodů,“ poznamenal Mládek.

Nemalá část peněz z ČEB míří například do Ruska, třeba v roce 2012, kdy banka půjčila necelých 70 miliard korun, to byla skoro polovina.

Naopak už příliš velké riziko je pro banku současná Ukrajina. Nedávno ČEB oznámila, že tam zatím nebude poskytovat nové úvěry.

Banka se kontrole ministerstva financí nebrání. „V rámci pravidel, které jako banka musíme respektovat, samozřejmě vždycky uvítáme kvalifikovaný výkon akcionářských práv,“ uvedla mluvčí banky Věra Dušková.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme