Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Japonsku, aby skončilo s lovem velryb

Japonsko musí ukončit kritizovaný lov velryb u Antarktidy. Rozhodl o tom Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu. Podle něj zabíjení mořských savců není součásti vědeckého programu, jak Tokio dlouhodobě tvrdí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keporkak (Megaptera novaeangliae; také velryba hrbatá či plejtvák dlouhoploutvý)

Keporkak (Megaptera novaeangliae; také velryba hrbatá či plejtvák dlouhoploutvý) | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Fritz Geller-Grimm

Soud je vyústěním letitého sporu Japonska a Austrálie.

"Soud v poměru 12 hlasů pro ku 4 proti shledal, že Japonsko vydáním zvláštních povolení k lovu plejtváka myšoka, keporkaka a plejtváka malého nejednalo v souladu s Mezinárodní úmluvou o regulaci lovu velryb."

Tak mimo jiné rozhodnutí zdůvodnil slovenský soudce Peter Tomka, který verdikt 16členného soudního sboru přečetl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí soudu v Haagu mluvila na Radiožurnálu Veronika Vilímková, Veronika Vilímková, ředitelka odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků ministerstva životního prostředí a zástupkyně v mezinárodní velrybářské komisi

Podle australského generálního prokurátora Marka Dreyfuse se země obrátila na Haag, protože diplomatické vyjednávání s Tokiem nikam nevedlo. Vzájemné vztahy obou zemí to prý ale neovlivní.

Austrálie tvrdí, že japonský lov velryb slouží ke komerčním účelům. A to zakazuje Mezinárodní velrybářská komise. Japonsko u ní dostalo před několika lety výjimku. Kvůli výzkumu smělo zabít několik stovek velryb ročně. Teď ale Tokio soud nepřesvědčilo o tom, že na místo v laboratořích nekončí zabití plejtváci na talíři.

Japonské velrybářské lodi operují v Jižním ledovém oceánu v rámci výzkumného programu Jarpa II. Údajně zjišťují, jestli se komerční lov velryb vyplatí a je udržitelný z hlediska životního prostředí. Výzkum se financuje z prodeje velrybího masa na japonském trhu. Japonsko se přitom v roce 1986 připojilo k moratoriu na komerční lov velryb.

Pro Japonce je lov velryb tradicí

„Japonskem prováděný lov k údajně vědeckým účelům byl v historii mnohokrát kritizován a zpochybňován. Skutečností je, že Japonsko původně vzneslo k moratoriu výhradu, to znamená, že se na něj zákaz komerčního lovu velryb vůbec nevztahoval,“ říká zástupkyně Česka v Mezinárodní velrybářské komisi Veronika Vilímková a pokračuje:

„Později po ostré kritice výhradu stáhlo a začalo lovit velryby za účelem údajně vědeckého výzkumu. U Japonska je to složité, protože velrybí maso bylo historicky významnou součástí jídelníčku japonského obyvatelstva. Lov považují za tradici a o tento typ výjimky rovněž dlouhodobě usilují.“

Ocasní ploutev plejtváka obrovského | Foto: Mike Baird, licence Creative Commons Attribution 2.0

Japonsko už dopředu deklarovalo a nyní po vydání rozsudku i potvrdilo, že verdikt bude respektovat.

„Nemělo by tak vydávat další licence na lov velryb v rámci programu Jarpa II. Nemáme v tuto chvíli důvod o tom pochybovat. Samozřejmě je otázkou, jak se k tomu Japonsko postaví v rámci dalšího zasedání Mezinárodní velrybářské komise,“ hodnotí Vilímková.

Zatím bude prý Japonsko dál moci lovit velryby v severním Pacifiku. „Japonsko má stále program pro lov velryb pro vědecké účely v severním Pacifiku. Počet lovených velryb je nižší než v programu Jarpa II, nicméně už od roku 2000 je opět předmětem protestů a pochyb,“ potvrzuje Vilímková.

„Já osobně zatím nemám žádné bližší informace, ale dá se předpokládat, že po úspěchu Austrálie u mezinárodního soudu budou snahy i o zastavení tohoto programu pokračovat,“ dodává.

Vladimír Kroc, Pavlína Nečásková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme