Sýrii čeká kvůli suchu neúroda obilí. Přibude lidí závislých na humanitární pomoci

Sýrii, už tak zuboženou vlekoucím se válečným konfliktem, čeká letos katastrofální neúroda obilí. Podle zprávy Světového potravinového programu spadla za letošní zimu v Sýrii méně než polovina průměrných srážek. Milióny lidí v zemi jsou přitom na útěku před válečnými operacemi a neúroda je zřejmě vystaví dalšímu strádání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho (ilustrační foto)

Sucho (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podle zemědělských odborníků se letos sklízí v Sýrii asi milion tun pšenice, což je asi polovina loňské sklizně. Před začátkem válečného konfliktu byly sklizně více než trojnásobné.

Někteří farmáři už teď sklízejí pšenici, která nedozrálá zasychá, a používají jí jako krmivo pro dobytek. Tak nízké srážky, jako jsou v Sýrii letos, Blízký východ nepamatuje desítky let. Naposledy bylo tak málo vláhy v 60. letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Sýrie se suchem mluvil zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Štěpán Macháček

Téměř úplně vyschlá je i řeka Eufrat, která protéká oblastí syrských obilných polí.

Syrská oficiální média vydala zprávu, že se zemi potravinovými dodávkami chystá pomoci Írán. Oblasti, které ovládají povstalci, ale budou i nadále závislé na humanitární pomoci.

V zemi jsou miliony lidé bez domova a závislých na humanitární pomoci, válka v zemi zuří už tři roky.

OSN si stěžuje, že státy, které přislíbily pomoc v podobě darů, zasílají slíbené částky velice pomalu. Organizace má sama málo prostředků a pomoc lidem v Sýrii omezuje.

Uprchlický tábor v Kilisu | Foto: Jaromír Marek

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme