Česko u příležitosti 10 let členství v EU navštíví evropský prezident Van Rompuy

Před 10 lety vstupovala Česká republika a spolu s ní dalších devět zemí do Evropské unie. Toto výročí si dnes přijede do Prahy připomenout také takzvaný evropský prezident, tedy stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Sejde se s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD i prezidentem Milošem Zemanem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy na tiskové konferenci summitu EU v Bruselu

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy na tiskové konferenci summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

Herman Van Rompuy se nedříve zúčastní Podnikatelského fóra, kde se bude probírat, kam Česko za posledních 10 let došlo, co mu Evropská unie přinesla či možná vzala. Čeká ho tam také překvapení.

Vláda totiž nechala zpracovat studii, která mapuje, co by se stalo, kdyby se Česko s Evropou integrovalo buď více, nebo méně. Například kdyby už bylo v eurozóně, nebo kdyby naopak do unie vůbec nevstoupilo.

Hlavním účelem návštěvy je připomenout rozšíření Evropské unie. Odpoledne Herman Van Rompuy pojede i do Bratislavy. Například do Polska nebo Maďarska se ale nechystá.

Nejde o výjimečnou návštěvu

Česko si evropský prezident vybral možná i proto, že donedávna byl kurz české politiky vůči unii spíš rezervovaný, například prezident Václav Klaus odmítal vyvěsit na Hradě unijní vlajku.

Nejde ale o výjimečnou návštěvu. Herman Van Rompuy objíždí členské země pravidelně. Minulý týden byl v Nizozemsku a Velké Británii, předtím v Rakousku. Unijní záležitosti průběžně konzultuje s evropskými lídry.

Jeho úkolem coby evropského prezidenta je sbírat informace z členských států a hlavně hledat kompromisy mezi členskými státy, vést Evropskou radu a tedy schůzky premiérů a prezidentů.

Dokud se v předsedání střídali do roku 2009 premiéři členských zemí, nebyla moc zajištěná kontinuita. Známé je například extempore někdejšího italského premiéra Silvia Berlusconiho, který jednou předčasně ukončil táhnoucí se jednání, protože se chtěl jít dívat, jak hraje jeho klub AC Milán.

Vrcholné instituce EU a jejich kompetence | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme