Brněnští zastupitelé umožnili změnou územního plánu stavbu skladů pro Amazon

Zastupitelé města Brna schválili aktualizaci územního plánu v průmyslové zóně Černovická terasa, čímž umožnili případnou stavbu logistického centra americké společnosti Amazon. Pro bylo 29 hlasů z 55. Firma však v dubnu uvedla, že už do Brna nechce a zvažuje různé varianty ve střední a východní Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklad Amazonu v Brně nebude

Sklad Amazonu v Brně nebude | Zdroj: Reuters

Společnost by prý ráda měla v místě působnosti podporu celé politické scény. Dala si ale čas na rozmyšlenou. Jestli se vrátí na jižní Moravu, nebo ne, prý oznámí do dvou měsíců.

Vedení města věří, že díky změně územního plánu nebude průmyslová zóna Černovická terasa stagnovat a přinese zaměstnání stovkám lidí. Někteří zastupitelé a také obyvatelé dotčených městských částí Slatina, Tuřany a Černovice se ale obávají zhoršení dopravní situace v jihovýchodní části města.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně územního plánu mluvili starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka z ODS a náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil z ČSSD

„Černovická zóna se rozvíjí už více než deset let. Podařilo se z ní vybudovat lokalitu, kde jsou umístěny prestižní firmy, které se orientují na výrobu, vývoj a moderní technologie. Bohužel rozhodnutím zastupitelstva do této zóny pouštíme také chemický průmysl a skladiště,“ myslí si starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka z ODS.

„Doprava byla posuzována od samého začátku, tedy od srpna loňského roku. Existuje expertiza, která potvrzuje, že nárůst dopravy je řešitelný úpravou křižovatek a sjezdu z dálnice D1. Samozřejmě pokud by stát dodržel závazek, že do roku 2017 zrealizuje speciální exit na D1 pro průmyslovou zónu, tak ten problém je podle mého názoru vyřešený,“ namítá náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil z ČSSD.

Otázka pracovních míst

Amazon plánoval v novém velkoskladu o rozloze 95 tisíc metrů čtverečních zaměstnat 1500 lidí a investovat zhruba 2,7 miliardy korun. Šťástka ovšem pochybuje, že by se jednalo o pracovní místa pro obyvatele Brna a okolí.

„Stačí se podívat na zkušenosti s firmou Amazon ze zahraničí, z Německa, z Anglie, z jiných zemí. Většinou se jedná o daleko menší počet zaměstnanců a většinou se jedná o brigádníky z ciziny. Takže reálný dopad na zaměstnanost v regionu to bude mít, troufám si říci, nulový,“ upozorňuje.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává po celém světě 97 tisíc lidí.

Podle Pospíšila se ovšem společnost Amazon k vytvoření minimálně 1500 míst zavazovala pod hrozbou sankce. Negarantovala ale, že zaměstná pouze lidi z regionu.

„Počítá se s tím. Nelze to garantovat, protože by to bylo proti legislativě Evropské unie o diskriminaci. Nicméně jestliže je Amazon dobrý zaměstnavatel pro Němce – v lipském Amazonu pracují Němci, což potvrdil i dopis primátora Junga z Lipska, který jsme měli k dispozici – tak se domnívám, že pro Brňany a lidi z blízkého okolí to bude taktéž dobrý zaměstnavatel,“ dodává Pospíšil.

Usnesení, podle kterého mohlo Brno potřebnou změnu územního plánu provést, schválila minulý týden vláda. Zrušila totiž podmínku, že na místě nesmí být sklady. Tu kabinet stanovil před deseti lety při převodu zóny ze státu na město.

Brněnští zastupitelé předtím několikrát hlasovali proti stavbě. Vadilo jim, že haly logistického centra nepovoluje územní plán města a že chybí dálniční přivaděč do průmyslové zóny. Nakonec prodej pozemků schválili nejtěsnější většinou na zasedání v polovině dubna, tedy až po oznámení Amazonu, že halu postaví jinde.

Další distribuční hala Amazonu by měla vzniknout v Dobrovízi u Prahy. Česká republika by se tak stala první evropskou zemí na východ od Německa, kde společnost zřídí své logistické centrum.

Schéma průmyslové zóny Černovická terasa v Brně s vyznačením místa, kde by měl vyrůst velkosklad společnosti Amazon | Zdroj: ČTK

Helena Šulcová, ČTK, krw, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme